Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Utstationeringsavtal ska hejda lönedumpning

Unionen har format ett utstationeringsavtal för tjänstemän inom bemanning. Det gäller utländska tjänstemän som hyrs ut i Sverige. Syftet med avtalet är att motverka lönedumpning och sifferlösa avtal.
Linnea Andersson Publicerad
Lars Pehrson / SvD / TT
Flera utländska aktörer har varit inblandade i bygget av Citybanan i Stockholm. Lars Pehrson / SvD / TT

Utstationeringsavtal finns till för utländsk arbetskraft som, under en begränsad period, jobbar på svensk arbetsmarknad men för en utländsk aktör. Unionen har lämnat in avtalet till Arbetsmiljöverket dit utländska aktörer kan vända sig för att få information om vad som gäller i Sverige och vad Unionen kan kräva vid en stridsåtgärd. Ett utstationeringsavtal fungerar som en variant av Unionens kollektivavtal men är inte tecknat med en arbetsgivarorganisation som motpart.

Unionen har sedan tidigare tagit fram ett utstationeringsavtal på teknikområdet där man hämtat bestämmelser från Teknikavtalet. Enligt Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, är det den bransch där det är vanligast med utländska tjänstemän, till exempel ingenjörer, IT-tekniker eller arbetsledare. Men det förekommer även inom bemanningsuppdrag och ibland är det svårt att skilja på vad som är vad.

– Man kan säga att det är som ett strippat avtal. Vi måste kräva samma sak av en utländsk aktör som av en svensk men skillnaden är att vi inte får kräva allt, eftersom EU-rätten inte tillåter dem. Sedan kan man frivilligt komma överens om att teckna det vanliga kollektivavtalet, säger Martin Wästfelt.

Enligt Martin Wästfelt är det Unionens förbundsstyrelse som beslutat att man ska ta fram utstationeringsavtalen för att, till skillnad från en del andra fackförbund, vara ”lojala med lagstiftningen”. Även om Unionen inte heller tycker att lagen är perfekt.

– Utan utstationeringsavtalet riskerar vi att det kommer hit aktörer som inte betalar enligt lägstanivåerna och då upprätthåller vi inte skyddet mot löne- och villkorsdumpning. Det är särskilt viktigt att vi gör det eftersom det tyvärr är fler och fler tjänstemannaförbund som tecknar sifferlösa avtal utan lägstalöner.

I nuläget är det en relativt liten andel tjänstemän som kommer till Sverige men Martin Wästfelt menar att det ändå är viktigt för att stå upp för att centrala avtal ska vara normen. Dessutom tror han att motparten kan ifrågasätta varför det är viktigt att svenska aktörer ska följa principer som utländska aktörer inte behöver göra.

– Det här är en liten men viktig pusselbit i hur vi upprätthåller och värnar om den svenska modellen.

Tanken är att man ska ta fram åtminstone ytterligare ett utstationeringsavtal, som ska gälla för Almega Tjänsteföretagens område. Tillsammans med de två som redan finns tror Martin Wästfelt att man täcker upp för majoriteten av Unionens områden där utstationerade tjänstemän finns.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.