Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Medlare inkallade till fotbollsavtal

Unionen och Arbetsgivaralliansen har kallat in Medlingsinstitutet att medla i förhandlingarna om ett nytt fotbollsavtal. Det finns motsättningar, särskilt vad gäller pensionsavsättningar. Men det är ingen konflikt i dagsläget och inga varsel om stridsåtgärder har lagts, enligt Unionens förhandlare Stefan Eriksson.
Gabriella Westberg Publicerad
Björn Lindgren/TT
En fotbollsspelares karriär är ofta både kort och hård. Men arbetsvillkoren bör inte vara sämre för det, tycker Unionens förhandlare Stefan Eriksson, som tillsammans med Arbetsgivaralliansen nu kallat in medlare i förhandlingarna om ett nytt fotbollsavtal. På bilden Serge-Junior Martinsson Ngou får Mikael Boman på fall under en match mellan Halmstad och Brommapojkarna på Örjansvall, 2013. Matchen slutade 2-2. Björn Lindgren/TT

2012 träffade Unionen och Arbetsgivaralliansen det första kollektivavtalet för professionella fotbollsspelare. Tidigare avtalades spelarnas villkor av Spelarföreningen, SFS och Svensk Elitfotboll. Nu är det dags att förhandla fram ett nytt avtal för kommande år.

Motsättningarna i förhandlingarna gäller bland annat spelarnas rätt till 14 dagars 100-procentig kompensation vid arbetsskada. Men tyngst väger frågan om fotbollsspelarnas pensioner.

Inför det förra avtalet ingicks en överenskommelse om avsättning på 4,5 procent. Enligt Unionen var det en tillfällig lösning som skulle räknas upp vid nästa förhandling, det vill säga i år. Det motsätter sig arbetsgivarna.

I avtalet för ishockeyspelare ligger pensionsavsättningen på 6 procent. Stefan Eriksson menar att fotbollsspelare borde ha detsamma. Från arbetsgivarsidan hävdar man dock att det inte går att jämföra villkor med hockeyn där det finns mer pengar, bland annat genom inkomster från TV-rättigheter.

- Vi kan ju inte ta hänsyn till sådana omständigheter. Det gör vi inte i andra branscher och kan inte göra här heller. Idrottsmän på professionell nivå ska ha samma villkor.

I idrottsavtalen finns redan flera speciella hänsyn som tas till de speciella villkor som råder anställda inom idrottsvärlden, bland annat vad gäller arbetstider och semester.

Idrottsavtalen får inte heller del av garantireglerna som gäller andra branscher, vilket Stefan Eriksson tycker är problematiskt till exempel i fråga om försäkringspremier. Det kan leda till att förbundet i stället tvingas ta till rättsliga åtgärder när en medlem råkar illa ut.

Löneavtalen ser inte heller ut som i andra branscher. Inom proffsidrotten råder i stället ett slags extrem form av individuell lönesättning.

- Det är på sätt och vis en svårare bransch att förhandla om, men de som jobbar som idrottsmän behöver också schysta villkor.

Nu har Unionen och Arbetsgivaralliansen gemensamt kallat till en så kallad frivillig medling för att få hjälp att reda ut situationen.

Till medlare har Göran Gräslund, tidigare generaldirektör för Datainspektionen, och Hans Svensson, tidigare vd för Försäkringskasseförbundet med bakgrund även som förhandlingsombudsman för Försäkringsanställdas förbund, utsetts.

Hur ställer sig medlemmarna till den här tvisten?

- Tidigare undersökningar har visat att medlemmarna har ansett pensionsfrågan som den mest prioriterade.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.