
Dagens pensionssystem är både ojämlikt och orättvist på vissa områden, enligt pensionsbolaget AMF, som presenterade sin nya pensionsrapport på tisdagen. Även om lika många kvinnor som män har tjänstepension, så är hälften av alla kvinnliga pensionärer i dag beroende av garantipension i någon form.
Kvinnor tjänar fortfarande lägre och jobbar i större utsträckning deltid. De tar också ut 75 procent av alla föräldrapenningdagar och vabbar oftare vilket får följder för pensionen både direkt och indirekt.
- Det här är ett stort nederlag, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.
- Tanken var ju att kvinnor skulle få en starkare ställning på arbetsmarknaden, men det har inte blivit så.
Det krävs flera reformer för att komma till rätta med problemet. Ett jämnare uttag av föräldradagarna skulle påverka pensionen. AMF föreslår också att Pensionsmyndigheten borde tipsa alla gifta och registrerade partners om möjligheten att överföra sin premiepensionsrätt.
- I dag är det en försvinnande liten del som för över sin premiepension till sin partner. Sambos borde också omfattas och överföringen borde ske utan att beloppet minskas, som det gör i dag, säger Dan Adolphson.
På AMF:s önskelista för att reformera pensionssystemet står dessutom kvalitetsstämpel på kollektivavtalade jobb.
- Vi tycker det behövs en egen kvalitetsmärkning för till exempel jobbannonser. Det borde tydligare framgå vilka villkor och skydd som man får genom en anställning som omfattas av kollektivavtal.
Pensionsbolaget vill även se en harmonisering av allmän pension och tjänstepension och trycker på att det är viktigt att kombinera diskussionerna om en höjd pensionsålder med möjlighet att få deltidspension eller flexpension.
- Delpensionen är lite av en tyst revolution som kommit att omfatta 700 000 anställda. Men det finns risker med den - den kan lätt förvandlas till uppmaning om att tidigare pension är möjlig. Därför är det viktigt att kombinera den med en högre pensionsålder, säger Dan Adolphson.
Läs hela rapporten här.