De flesta bolag har en hemsida med kontaktuppgifter som mejladresser och telefonnummer till både ledning och personal. Det gäller ironiskt nog inte Facebook, vars produkt bygger på att cirka 1,5 miljarder människor dagligen delar med sig av sina privatliv.
Det har också Ulf Solhall, Unionens tf regionchef i Norrbotten, fått erfara. Han har sedan i höstas förgäves försökt få kontakt med företaget, som bland annat har stora datahallar i Luleå. Till slut åkte han ut till serverhallarna och knackade på.
- Det går ju inte att komma in oanmäld. Men jag lämnade mina kontaktuppgifter till vakten. Sedan ringde platschefen tillbaka.
Efter det bjöds Unionen in att träffa Joel Kjellgren, Facebooks platschef i Luleå. Det var ett positivt möte, berättar Ulf Solhall, som dock inte kunde komma längre med den lokala kontakten.
Arbetsgivaren finns på Europakontoret i Dublin och det är där diskussionen om kollektivavtal med Facebook Sverige måste tas. Men nu har Unionen fått kontakt med rätt personer i Dublin och inom en snar framtid kommer nästa möte att äga rum.
- Vi har begärt ett möte för att diskutera vad kollektivavtal innebär för Facebook som arbetsgivare och för de anställda, säger Ulf Solhall.
Facebook är ett amerikanskt bolag utan fackliga traditioner och med en strikt hierarki. Dessutom är det ovanligt slutet. Inte ens Ulf Solhall är säker på hur många anställda bolaget har i Sverige och hur många som är anställda av olika underleverantörer och dotterbolag.
Som regionchef i Uppsala har han dock stött på liknande bolagsstrukturer tidigare, som i kontakten med utlandsägda läkemedelsbolag.
- Man får backa lite, och börja med att förklara från grunden hur arbetsmarknaden fungerar här, förklara den svenska modellen.
Från Facebook har man tidigare sagt att de anställdas villkor ändå är bättre än vad något kollektivavtal kan ge. Vad har de att vinna på att teckna kollektivavtal?
- De har säkert bra villkor, men med all säkerhet inte lika bra på alla punkter. Ett kollektivavtal försämrar inga villkor, det finns ingen anledning att vara rädd för det. För tjänstemän innebär kollektivavtal en bottenplatta som ger trygghet och rättvis del av kakan.
Har du kunnat tala med några av de anställda på Facebook i Sverige och höra hur de tänker?
- Nej, det har jag inte. Det är ju svårt att komma in på arbetsplatsen. Men nu har vi kontakten på plats. Nu kan vi börja resonera.
Vad har Unionen att vinna på att få till ett avtal med Facebook?
- Det är ett amerikanskt, globalt företag i världen. Det är mycket viktigt att vi kan träffa ett kollektivavtal med en så stor aktör som Facebook.
Vågar du hoppas på att det ska gå i hamn?
- Jag tror på att Facebook, i dess strävan att vara en god arbetsgivare, tecknar kollektivavtal med Unionen efter att de har fått förklarat innebörden av ett kollektivavtal för sig.