Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kritiska forskare lämnar expertgrupp

Publicerad
Elöverkänslighet:
Kritiska forskare lämnar expertgrupp

Drabbade avfärdas utan grund och kunskap förtigs.
Det hävdar de båda experter som hoppar av regeringens arbetsgrupp om elöverkänslighet.


I december ska Rådet för arbetslivsforskning (RALF) lägga fram sin slutrapport till regeringen. Nu, ett halvår innan, hoppar Bo Walhjalt, vetenskapsteoretiker från Göteborg, och Olle Johansson, forskare vid Karolinska Institutet, av arbetet.
Deras främsta kritik är att RALF inte följer regeringsuppdraget.
- RALF har fått i uppdrag att leverera en kunskapsöversikt. Men i stället väljer arbetsgruppen ut viss information och struntar i resten, säger Olle Johansson.
Kritiken avvisas bestämt av RALF:s Elisabeth Birke:
- Det är inte bara vi som tittat på hur arbetet ska läggas upp. När vi lämnat våra delrapporter har vi inte fått någon negativ reaktion från departementet.
Den kunskapsöversikt som Olle Johansson efterlyser kommer att finnas i slutrapporten, enligt Elisabeth Birke.
Avhopparnas kritik riktar också in sig på att RALF redan på förhand tagit ställning i den inflammerade frågan om orsakerna till elöverkänslighet.
RALF har, skriver Olle Johansson och Bo Walhjalt i det brev där de gemensamt meddelar sina avhopp, "drivit tesen om att symtomen har en psykosocial grund och bör behandlas med psykoterapi".
- Det har blivit en olycklig slagsida mot psykologiska förklaringar, säger Olle Johansson.
I RALF:s senaste rapport konstaterar man att elöverkänslighet är ett verkligt problem, men att de bakomliggande orsakerna ännu är oklara. Mycket tyder på att flera faktorer samverkar, däribland damm, buller och mental belastning, med elöverkänslighet, hävdar RALF.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.