Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Privata jobb försvinner när staten flyttar

Fördelningen av privata jobb mellan storstad och glesbygd har i stort sett varit oförändrar under 2000-talets första decennium. Däremot har de statliga jobben flyttat från små kommuner i rask takt. Och det är de privata företagen som får ta smällen, enligt ny forskning.
Linnea Andersson Publicerad
Helena Landstedt / TT
Det privata näringslivet får svårt att driva sin verksamhet i små kommuner när staten flyttar därifrån. Helena Landstedt / TT

Andel jobb inom privat sektor fördelade sig i stort lika sätt mellan 2001 och 2010 i större städer och mindre kommuner. Det rapporterar Sveriges Radio och hänvisar till forskning från Uppsala Universitet.

Bland statliga arbetstillfällen har det däremot skett en omfördelning från glesbygds- och pendlingskommuner till större orter. Det handlar till exempel om SJ, Polisen och Arbetsförmedlingen som minskat antalet anställda på mindre orter, ofta som ett led i olika effektiviseringsåtgärder.

Omfördelningen av jobben beror enligt forskarna inte på att befolkningen flyttar in till större städer.

– Det är snarare det omvända att de statliga jobben flyttar först och kan därför sägas driva urbaniseringen av övriga verksamheter, säger John Östh, kulturgeograf och en av forskarna bakom studien, till Sveriges Radio.

Det får i sin tur konsekvenser för de privata företagen som går under när det inte finns lönsamhet på de orter som staten lämnar.

De mindre kommunerna förlorar både skattemedel och högskoleutbildad arbetskraft i kölvattnet av urbaniseringen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.