Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslösa får låg föräldrapeng vid vård av sjukt barn: Det är hög tid att politikerna agerar

Publicerad

Arbetslösa får låg föräldrapeng vid vård av sjukt barn:
"Det är hög tid att politikerna agerar"

Annica Sjöwall slog larm om hur arbetslösa drabbas när barnen är sjuka. Själv förlorar hon 3 400 kronor i månaden när sonen är sjuk och hon får tillfällig föräldrapenning i stället för a-kassa. Nu inbjuds hon till en hearing i riksdagshuset.

–  Det känns orättvist att arbetslösa behandlas sämre än andra. Det är hög tid att politikerna agerar. Nu hoppas jag att mötet jag är inbjuden till 26 april ger resultat, säger Annica Sjöwall.
När hon trädde fram (i siftidningen nr 2/00) var hon upprörd över att försäkringskassan i sina broschyrer utlovar att man får tillfällig föräldrapenning på 80 procent när man är hemma med sjukt barn.
– Jag får 57 procent jämfört med min tidigare lön, trots att jag är lågavlönad. 7 800 kronor i månaden blir det före skatt. Och vi är många som drabbas på samma sätt.
Först trodde hon att det blivit fel, men så var det inte. Vilket bekräftas av försäkringskassan.
Annica Sjöwall får 399 kronor per dag när sonen är sjuk. Ersättningen räknas fram genom att hennes tidigare lön (sjukpenninggrundande inkomst) reduceras till 80 procent och slås ut på månadens alla dagar. Men ersättning betalas bara ut måndag till fredag. När hon själv är sjuk får hon för alla dagar.
A-kassan utgår också fem dagar i veckan. Men då är Annicas a-kassa 552 kronor om dagen (80 procent av tidigare lön beräknat på 22 dagar).
I höstas kontaktade hon SIF och Åke Nilsson, regionchef för SIF i Östra Småland, tog upp saken med länets riksdagsmän. Annica Sjöwall skulle få lägga fram sin sak vid en hearing i riksdagshuset. Först nu har hon fått en tid.
– Reglerna måste ändras. Vi har försökt samla alla från regionen i ett gemensamt agerande, säger Chatrine Pålsson (kd) som tillsammans med Håkan Juholt (s) och övriga sju på Smålandsbänken engagerat sig i frågan.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 2000

Försäkringskassan:
"Vi har försökt få en ändring"
– Det känns inte rätt att arbetslösa ska drabbas på det här sättet. Vi har påtalat det uppåt, men inget har hänt, säger Gullbritt Nilsson på försäkringskassan i Kalmar.
Det är ingen ny regel som Annica Sjöwall drabbas av och den slår mot samtliga arbetslösa som är hemma för vård av sjukt barn.
– Även vi som jobbar med reglerna tycker de är märkliga, säger Gullbritt Nilsson som arbetat med den tillfälliga föräldrapenningen sen 1978.
För den som är deltidsarbetslös slår det olika om man jobbar halvdag, som i Annicas Sjöwalls fall, eller varannan dag.
Den som jobbar varannan dag får ersättning i nivå med a-kassan, 80 procent, för den dag han skulle ha jobbat och lägre ersättning, 57 procent, för den dag han skulle ha varit arbetslös. Medan Annica som har arbetslösheten fördelad med 4 timmar per dag får lägre ersättning rakt igenom.
– Det är inte lätt att begripa skillnaden. Men har man varit arbetslös någon del av dagen gäller den lägre nivån, säger Gullbritt Nilsson.

A-kasseersättning och tillfällig föräldrapenning
Arbetslöshetsförsäkringen ger Annica Sjöwall en dagpenning på 552 kronor, 80 procent av tidigare lön fördelat på 22 dagar i månaden. När hon sjukskrev sig för vård av sjukt barn fick hon i stället tillfällig föräldrapenning. Ersättningen per dag blev 399 kronor. Tidigare lönen (sjukpenninggrundande inkomsten) slås ut på månadens alla dagar. Men för lördagar och söndagar får hon ingen ersättning Hon förlorar 3 366 kronor i månaden jämfört med a-kassa. Ersättningsnivån stannar vid 57 procent. Vid egen sjukdom utgår däremot sjukpenning för alla dagar i veckan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.