Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen: Fler kan vara med och sätta märket

Den konkurrensutsatta delen av tjänstesektorn skulle på sikt kunna vara med och sätta nivån på löneökningarna i avtalsrörelsen, anser Unionens chefsekonom Lars Jagrén. I en rapport som parterna gemensamt tagit fram visas att merparten av de svenska leverantörerna till industrin levererar tjänster.
Niklas Hallstedt Publicerad
FREDRIK SANDBERG / TT
Ska tjänstesektorn vara med och sätta lönenivån i framtida avtalsrörelser? På bilden: Stefan Löfven, dåvarande ordförande IF Metall, Cecilia Fahlberg, ordförande Unionen och Ulf Bengtsson ordförande Sveriges Ingenjörer vid en pressträff under avtalsrörelsen 2011. FREDRIK SANDBERG / TT

Av rapporten, som är framtagen av chefsekonomerna på Unionen, Almega, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen, framgår att, inräknat underleverantörerna, så sysselsätter industrin i dag närmare en miljon personer och står för 25 procent av BNP.

- Många har kanske en bild av att industrin betyder mindre än den de facto gör eftersom man inte tittar på effekten på andra sektorer, säger Lars Jagrén enligt vilken ett syfte med rapporten är att visa hur viktig industrin faktiskt är för sysselsättning och ekonomi.

- Inför avtalsrörelsen är det bra att alla har en riktig bild av vad som utgör industrin. Industrin är egentligen större än vad den vanliga statistiken visar på eftersom industri och tjänster hänger så nära samman i dag.

Enligt rapporten är 64 procent av leverantörerna till industrin leverantörer av tjänster. Bara 36 procent levererar varor. Lars Jagrén är inte främmande för att delar av tjänstesektorn skulle kunna delta i samverkan kring märket, det vill säga nivån på löneökningarna. I dag sätts det i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare inom industrin.

- Ja, jag tycker ju att det vore naturligt att den konkurrensutsatta tjänstesektorn på sikt var med och satte märket. Givetvis ska man då också ställa upp på industriavtalets olika principer. Underleverantörer till industrin, oavsett om de levererar varor eller tjänster, är direkt eller indirekt konkurrensutsatta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.