Efter veckans rapportering från flyktingkatastrofen på Medelhavet och bilden på den lilla pojken Aylan Kurdi som spreds över världen fick Anna Persson, konstchef på Bukowskis, nog. Hon pratade med en kollega och drog igång en insamling på arbetsplatsen.
Anna Persson på Bukowskis uppmanar andra att också starta en insamling på sin arbetsplats för att hjälpa flyktingar. Fredrik Sandberg / TT
Varför startade du insamlingen? - Vi har diskuterat flyktingkatastrofen i omgångar på olika sätt kollegor sinsemellan. Speciellt om man har barn är det klart att det där når åt en. Men jag måste ärligt erkänna att det var den här bilden som gjorde att jag gick från att känna sådan sorg och nästan uppgivenhet inför den här otroligt stora mänskliga katastrofen, till handling. En sådan bild blir en triggerpunkt då man känner att det är helt omöjligt att det här kan få fortgå.
- Då tänkte jag i går kväll, att vad kan vi göra? I stället för att göra något stort externt tänkte jag att vi faktiskt kunde göra något internt bland personalen. Vi är många anställda och jag tror att det finns väldigt många som känner precis som jag och att människor har en otrolig vilja att hjälpa och en enorm empatisk förmåga att sluta upp när det verkligen gäller. Nu vet vi att det här är den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Vi kan inte titta tillbaka och säga att vi inte visste.
Hur går insamlingen till? - Vi har fått lov att använda vår auktionssal, som just nu står tom, som insamlingsrum under en veckas tid. vi tog hjälp av Vi gör vad vi kan som hade väldigt bra instruktioner på vad de eftersökte. De kommer och hämtar upp grejerna om en vecka. Om några månader när det blir kallt blir situationen för de här människorna så mycket värre än den är i dag.
- Dessutom har vi en konstförening där vi samlar in pengar från medlemmar, det vill säga anställda, varje månad och företaget skjuter till motsvarande summa varje månad. Nu skänker vi en hel månads insamling till Röda Korset.
Vad har du fått för respons? - Jag skickade ut ett mejl i morse där det stod att ”nu är det dags att gå från tanke till handling” och tydliga instruktioner om vad som behövdes och responsen har varit enorm! Från vårt kontor i Finland, våra kontor i Malmö och Göteborg har hört av sig och frågat om de kan vara med. Så det här blev en grej i hela koncernen.
Vad vill du säga till andra anställda? - Jag vill uppmana dem att göra precis samma sak. Jag är övertygad om att responsen skulle vara precis lika positiv även där. Det ligger i människans väsen att vilja hjälpa.
- Kan den här bilden som var så fasansfull tjäna till ett syfte så kommer det något gott utav det. Vi har det så ofattbart bra och jag tycker att det är en medmänsklig plikt. Vi måste hjälpa helt enkelt. Punkt.
Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.
I början av april grepsHryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare.
Väldsfacket ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev.
I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden.
Ukrainska facket behöver stöd
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT
Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina.
– Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.
– Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog.
Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande.
– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén.
Världsfacket (ITUC)
Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.