
Hela 26 procent av kvinnor som jobbar som ingenjörer svarar att de har blivit diskriminerade. Det skriver webbsajten Ingenjörskarriär och hänvisar till en ny undersökning från Novus. Mer än var tredje kvinna instämmer bara delvis i påståendet att deras arbetsplats är jämställd och 11 procent tycker inte alls att det är jämställt.
Bland männen har bara en procent blivit diskriminerade och sex procent anser att jobbet inte alls är jämställt.
Vanliga former av diskriminering är, enligt de tillfrågade kvinnorna, att de får mindre möjlighet att prata på möten, lägre lön än männen samt att de har kollegor som talar nedlåtande till dem.
Diskrimineringen verkar börja först när kvinnorna kommer ut i arbetslivet. Trots att enbart var fjärde ingenjörsstudent på högskolorna är kvinna svarar 89 procent att de inte har upplevt någon skillnad i lärarnas behandling av studenterna på grund av kön.
Två tredjedelar, 67 procent, av samtliga tycker att det är för få kvinnor inom ingenjörsyrket. Det är dock fler män (70 procent, mot 54 procent av kvinnorna) som tycker att fördelningen är dålig.
Om undersökningen
Rapporten kommer från undersökningsföretaget Novus, på uppdrag av ingenjörsföretaget Projektengagemang, och bygger på telefonintervjuer om jämställdhetsfrågor med 500 yrkesverksamma ingenjörer.