Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Avtal om samarbete mot ungas arbetslöshet

En delegation reser för närvarande runt i Sverige för att få kommunerna och de regionala Arbetsförmedlingskontoren att ingå avtal om samarbete. Syftet är att aktörerna med gemensamma krafter och verktyg ska kunna hitta och nå ungdomar som ligger i riskzonen för arbetslöshet.
Gabriella Westberg Publicerad

Det är studenttider och för de som kommer ut med godkända gymnasiebetyg är arbetsmarknaden inte alls så dålig. Inom många yrken väntas stora pensionsavgångar de närmaste åren och i andra yrken råder redan akut brist på arbetskraft.

Men för den som inte gått ut gymnasiet är det tuffare. I dag är cirka 146 000 ungdomar arbetslösa, och för de som inte har gymnasiekompetens är chansen att komma in på arbetsmarknaden konstant låg.

Kommundialogen är ett arbetsmarknadspolitiskt initiativ som syftar till att fånga upp de som kanske inte ens identifierat sig själva som arbetslösa, de som är på väg att hoppa av skolan i förtid och de som varken pluggar, jobbar eller skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, så kallade ”NEETS” (not in education, employment or training) – utöver de som är öppet arbetslösa.

Utmaningen ligger i att klara regeringens löfte till ungdomarna – ingen ska behöva gå arbetslös mer än 90 dagar.

Det är inget nytt med samarbeten mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna, men ansatsen är ny, säger Birgitta Heijer som ansvarar för projektet för Arbetsförmedlingens Region Norr.

- Vi har tidigare sett att det som gör samverkan lyckosam är när det prioriteras på alla chefsnivåer. Så är det nu. Att vi från både Arbetsförmedling och kommuner har ett så starkt fokus på att få ungdomar i jobb samtidigt, över hela landet, det är nytt, säger hon.

Delegationen har på sin turné redan bokat av större delen av landet. Tre kommuner återstår.

HUR GÅR DET TILL?

Delegationen arrangerar en konferens dit kommunen och Arbetsförmedlingen bjuds in. Projektet ”Unga till arbete” beskrivs och goda exempel på tidigare samarbeten presenteras som inspiration. På eftermiddagen erbjuds konferensdeltagarna att skriva under en avsiktsförklaring om samarbete. 

När samarbetet är avtalat delar delegationen ut en projektbudget eller ett samarbetsstöd, för att kommunen och Arbetsförmedlingen ska kunna ta fram en plan för hur de kan lösa uppdraget. Parallellt med det går delegationen igenom avsiktsförklaringarna och formaliserar samarbetet.

Sedan återstår ett riksdagsbeslut innan insatserna kan dra igång. 

När åtgärderna tas fram ska kommunerna stå för den uppsökande verksamheten – även de ungdomar som inte är inskrivna på Arbetsförmedlingen ska inkluderas och de som är på väg att hoppa av gymnasiet ska fångas upp - och Arbetsförmedlingen ska stå för åtgärderna.

Tanken är dock, enligt Ylva Johansson, att det ska vara en ”black box” – det vill säga projektgrupperna ska få en summa pengar som de ska kunna använda på det sätt de anser bäst lämpat för just deras kommun och de individer som behöver stöd och hjälp där.  

Arbetsförmedlingen, Regeringen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ilan De Basso, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, på sitt kontor i Bryssel.
Högerpartierna använder den svenska modellen som en retorisk slogan. Det säger EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S) när Kollega möter honom på hans kontor i Bryssel. Sarah Van Looy

Kollega kunde nyligen berätta att EU-kandidaterna inte är så eniga om den svenska modellen som det framstår i valkampanjen. En genomgång av röstningsbeteendet i Europaparlamentet visar att partier på båda sidor blockgränsen motiverar sina beslut med att de vill skydda den svenska modellen och sedan röstar helt olika. Exempel på frågor där röstandet har krockat är jämställda löner, rätten att koppla ned och distansarbete.

Ett slagträ

Förklaringen är att högerpartierna använder begreppet ”den svenska modellen” som ett slagträ i debatten, utan att egentligen bry sig om frågan. Det påstår Socialdemokraternas EU-kandidat Ilan De Basso när Kollega möter honom i Bryssel.

– Jag vågar påstå att svensk höger spelar dubbelspel om den svenska partsmodellen. Om man på allvar menar att partsmodellen är viktig för Sverige, då måste man uppträda konsekvent.

Partierna i Sveriges regering genomför just nu förändringar av a-kassan och sjukförsäkringen som facken är starkt kritiska till. Enligt De Basso är det ett bevis för att högerpartierna inte menar allvar med att försvara den svenska modellen, utan använder det som ett retoriskt knep i EU.

– Till skillnad från många andra partier, som jag menar använder partsmodellen som någon form av slogan, så är det här på allvar för oss.

Lögn det beror på sociala pelaren

Jessica Polfjärd, andranamn på Moderaternas EU-lista, reagerar starkt på den anklagelsen.

– Jag tycker att det är en lögn. Många gånger skulle jag säga att det är Socialdemokraternas fel att vi står där vi står, säger hon under en intervju utanför EU-parlamentets omröstningssal.

Enligt henne beror konflikterna på att Socialdemokraterna har drivit på för fler arbetsmarknadslagar på EU-nivå, i strid med den svenska modellens princip om att så lite som möjligt ska regleras av politiker. 2017, när Sverige var EU-ordförande, antogs den ”sociala pelaren” på initiativ av dåvarande statsminister Stefan Löfven. Det är ett initiativ för att EU ska ta större ansvar i frågor som utbildning, jämställdhet och arbetsvillkor.

– Man sade att det inte skulle komma lagstiftning ur den sociala pelaren, men det är precis vad det har gjort, säger Jessica Polfjärd. 

Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna, intervjuas utanför EU-parlamentets omröstningssal.
Kollega möter Jessica Polfjärd (M) utanför EU-parlamentets omröstningssal. Hon säger att konflikterna om den svenska modellen i EU är Socialdemokraternas fel. Sarah Van Looy

Höger och vänster

Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet, säger att ”båda parter har lite rätt”. Enligt honom har S undvikit att prata om konsekvenserna av den sociala pelaren.

– Jag måste erkänna själv att jag har varit lite förvånad över att socialdemokratin har drivit det här med sociala pelaren, utan att också ta diskussionen om substansen i den. Det har varit märkligt rakt igenom. På något sätt tror jag att det har handlat om att S har velat motivera varför EU är en jävligt bra idé. Att det inte bara handlar om marknad, utan också det sociala ansvaret.

Magnus Blomgren, Umeå universitet.
Magnus Blomgren.

Enligt Magnus Blomgren är det naturligt att den sociala pelaren – och den allmänt växande idén om ett mer ”socialt Europa” – leder till fler lagförslag om arbetsmarknaden. Och då är det naturligt att traditionella höger-vänster-konflikter kommer upp till ytan. De konflikterna presenteras sedan, av politiker från båda håll, som lagtekniska konflikter om den svenska modellen.

Bråk om lönetransparens och socialt protokoll

EU-politikernas höger-vänster-konflikter lyser igenom tydligt i några särskilda lagförslag. Våren 2023 antogs ett EU-direktiv om så kallad lönetransparens. Det innebär bland annat att arbetsgivare måste presentera lönespann i sina jobbannonser.

Svenskt Näringsliv var starkt kritiskt och hävdade att direktivet skadar den svenska modellen. Även Moderaterna och Jessica Polfjärd kampanjade emot förslaget.

Ilan De Basso (S), däremot, pratar om direktivet som en seger.

Vi måste vidta åtgärder. Sverige har inte lyckats – parterna har inte lyckats – att sluta lönegapet.

Facken har å sin sida länge drivit frågan om att fästa ett socialt protokoll till EU:s grundfördrag. De säger att det behövs för att skydda den svenska modellen. Moderaterna har röstat emot det.

– Det är ingen som har fel. Det förslaget bygger på att ena parten känner starkare för det. Någonstans vilar den svenska modellen på att det finns en enighet, säger Jessica Polfjärd.

Den svenska modellen

En ordning där fack och arbetsgivare gör upp om nästan alla villkor på arbetsmarknaden, medan staten sällan lägger sig i. Ett exempel är att Sverige inte har några lagar om lägstalön. Det styrs helt av kollektivavtal.

EU-valet

Den 9 juni kan du som är över 18 år och svensk medborgare, alternativt medborgare i ett annat EU-land och folkbokförd i Sverige, rösta i valet till Europaparlamentet. Sverige ska utse 21 av totalt 720 parlamentariker.

Precis som i riksdagsvalet behöver ett parti samla minst 4 procent av rösterna för att kunna få ett mandat. Vid det förra valet blev Socialdemokraterna största parti, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.