Om det på din arbetsplats händer att din kollega drar en nacksving och kör in ditt huvud i väggen, föredrar du då om den är mjuk eller hård? Mjuk svarade elitseriespelarna och fick för några år sedan igenom ett förbud mot härdat plexiglas på tävlingsrinkarna. I allsvenskan gäller inte förbudet, här har man tagit ett vagt inriktningsbeslut och många har fortfarande inte bytt den skadedrabbade sargen.
Det är såklart en kostnadsfråga. Att byta ut sargerna kostar närmare en miljon kronor. Ett annat bekymmer är att klubbarna sällan äger arenan de spelar på utan hyr den av kommunen och ibland spelar och tränar på två olika anläggningar, vilket skulle betyda dubbla kostnader.
I Karlskrona hockey, som nu gått upp i högsta ligan har man haft en dialog om plexiglaset länge. Lite för länge tycker Unionens ombudsman Dan Lundkvist som valde att lämna in en begäran om åtgärd till arbetsgivaren. Nu verkar det som att både Karlskrona och Rögle, som också gått upp en division tvingas ta kostnaden.
- Vi var tvungna att få snurr på frågan. Klubben har tagit ett beslut men inte jobbat aktivt för att få igenom det. Det hårda glaset innebär en onödig risk för spelarna, säger Dan Lundkvist.
Ishockeyspelarnas Centralorganisation, Sico, vars uppgift är att ta till vara medlemmarnas idrottsliga, ekonomiska, sociala och fackliga intressen har kämpat för mjukare sarger i flera år.
- Med den hårda sargen blir kollisionen mer plötslig. Det är som att springa rakt in i en vägg jämfört med att springa in i en vägg med tjockmatta framför. Och skadorna blir såklart därefter, säger Erik Zachrisson, som är generalsekreterare på Sico.
Typ av sarg på större arenor:
Nobelhallen, Karlskoga – Byte sker under våren/sommaren
Gränbyhallen, Almtuna – Härdat glas
Sunnerbohov, Troja-Ljungby – Härdat Glas
Nelson Garden Arena, Tingsryd – Härdat Glas
FM Mattsson Arena, Mora – Blandat härdat och PC (polycarbonat)
Arena Oskarshamn, Oskarshamn – Härdat glas
Telenor Arena, Karlskrona – Har en handlingsplan
Källa: Hockeyallsvenskan