Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

4 000 kan tvingas byta jobb

Publicerad
Snabb omdaning av Ericsson:
4 000 i Sverige kan tvingas byta jobb

Vart och ett av de närmaste åren kommer mellan 2 000 och 4 000 Ericsson-anställda i Sverige att tvingas byta jobb eller arbetsgivare.


Framtiden för Ericsson är mobil telefoni och Internet.
Övrig verksamhet kommer Ericsson att göra sig av med, antingen genom nedläggning eller försäljning. Nyligen har fabriken i Östersund med 670 anställda sålts till elektroniktillverkaren Solectron. Energy System med 1 700 anställda i Sverige har övertagits av amerikanska Emerson Electric och i Karlstad är Radio System på väg att läggas ned. Många av de 180 anställda erbjuds dock anställning på ett annat Ericssonföretag i staden.
- För 15 år sedan tillverkade vi själva skruvar till basstationer, i dag vore det otänkbart. Det där kan man successivt dra analogier till när det gäller andra produktområden, säger Björn Boström, som sitter i Ericssons ledningsgrupp.
För ett år sedan presenterade Ericsson sitt senaste omstruktureringsprogram. Då hette det att 15 000 anställda i hela världen skulle beröras under de närmaste åren. I dag, säger Björn Boström, pågår en "ständig anpassning" där "det försvinner en del jobb och nyskapas andra". Ett av skälen till att man säljer av sin tillverkning är enligt Boström, att man på det viset tryggar anställningarna för de anställda i högre grad än om produktionen stannat inom Ericsson.
– Vi räknar med att mellan 5 000 och 10 000 anställda kommer att beröras varje år.
Översatt till Ericsson i Sverige, där cirka 40 procent av koncernens anställda finns, rör det sig om mellan 2 000 och 4 000 personer årligen som kommer att få nya arbetsuppgifter. Antingen genom att tillverkning säljs eller läggs ned. Eller genom kompetensutveckling inom företaget.
I fjol anställde Ericsson 1 650 personer i Sverige. Till största delen rörde det sig om personal till mobiltelefontillverkning. Flest nyanställningar gjordes på Ericsson i Kumla, där 900 personer fick jobb. En stor del av dessa var dock av tillfällig art.
Samtidigt förlorade 2 600 anställda sina jobb inom Ericsson. I Visby fick tusen anställda ny arbetsgivare när tillverkningen av radiobasstationer såldes till Flextronic. I Norrköping lades tillverkningen av telefonväxlar ned. 700 personer förlorade jobbet.
Under året ökade också personalen som togs in från uthyrningsfirmor med 800 personer.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Fotnot/ antalet anställda på Ericsson:

  1999 1998 1997 1996 1995 Totalt 103 290 103 667 100 774 93 949 84 513 I Sverige   44 040   44 979    45 360 43 896 42 022

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.