Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chans för arbetslösa göra sig hörda

Publicerad

Chans för arbetslösa göra sig hörda


För första gången står LO och TCO tillsammans bakom ett riksmöte för arbetslösa.
- Att riksmötet nu hålls i facklig regi gör det lättare att hävda våra intressen, säger sifaren Sven-Ove Jacobsson, som är en av arrangörerna.

Riksmötet hålls den 29-31 maj i Sundsvall och Timrå. Vad hoppas ni uppnå?
- Att ställa samman de frågor som ligger arbetslösa varmt om hjärtat.
Efter det att vi fått en klar bild kan vi gå vidare opinionsmässigt, dels inomfackligt men också politiskt genom att uppvakta lokalpolitiker, riksdag och regering.

Vad innebär det att riksmötet hålls i Norrland?
- Att vi flyttar uppmärksamheten på arbetsfrågan geografiskt. Förhoppningsvis kommer fler tjänstemän från TCO-familjen norr om Dalälven att vara med än vad som tidigare varit fallet på riksmöten. Föregående år var vi tolv personer, i år vill vi minst fördubbla. Men det ser lite kärvt ut.

Varför?
- Dels kan det bero på arbetsmarknadsläget, dels är många - framför allt långtidsarbetslösa - i för dålig kondition för att orka engagera sig.

Camilla Henemark står på gästlistan. Vad har hon med arbetslöshet att göra?
- Jag är själv inte inblandad i den delen, men det handlar om att underlätta opinionsbildningen. Camilla Henemark ska hålla i invandrare och arbetslöshet.

Vad kostar och hur finansieras Riksmötet?
- Drygt 300 000 kronor där facken står för 100 000 och Länsarbetsnämnden 200 000 kronor. Till detta kommer individuella kostnader i form av deltagaravgift om 2000 kronor samt resor - vilka betalas av respektive fackförbund.

Är du själv arbetslös?
- Nej, jag är sjukskriven. Men jag har varit arbetslös i olika omgångar - som mest under ett par år.

Du har tidigare haft en hög förtroendepost i SIF?
- Jag var avdelningsordförande i SIF Mellannorrland i slutet av 80-talet.

Hur många hoppas ni ska komma till Riksmötet?
- Vi har siktet inställt på 200 personer.

MARIE NÄRLID © siftidningen 2000

Fotnot: Anmälan görs till din fackavdelning eller sektion senast den 14 april. Se också hemsidan: www.timra.se/riksmotet2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.