Hotell, kafékedjor och storföretag har länge haft så kallade event för att hitta receptionister, baristor och trainees. Men nu används liknande anställningstester även för andra sektorer. En arbetssökande berättar om hur han på en anställningsintervju på en myndighet ombads att ”reflektera” kring en tidningsartikel, samt att delta i en gruppdiskussion med andra.
Arkitektbyrån Codesign i Stockholm hade ett after "work-mingel" när man skulle anställa ett antal arkitekter, projektledare och kommunikatörer.
– Att de vi anställer är kompetenta är en hygienfaktor. Det är så viktigt att det blir rätt när vi letar folk som ska bli en del av vår familj, säger Elin Lervik, kommunikationschef på Codesign.
Byrån har tredubblat antalet anställda på två år, och enbart via medarbetarnas nätverk. Den här gången var det bråttom. Därför bjöd man in till ett mingel som 40 till 50 personer kom till.
– Budskapet var: ”Ni är inbjudna därför att ni är sköna människor som vi gillar. Vi är nyfikna på er, är ni nyfikna på oss?”, säger Elin Lervik.
Tio personer gick vidare efter minglet. Det slutade med två rekryteringar – och många nya kontakter.
– Magkänslan är det absolut viktigaste verktyget. Att börja med en after work gör processen ganska lätt.
Den som söker ska känna sig lika viktig som den som anställer.
Maria Nordberg är miljöchef på Skanska Healthcare, som bygger och projekterar Nya Karolinska Solna-projektet. De senaste åren har hon anställt ett tiotal miljöingenjörer. Hon brukar följa företagets rekryteringsprocess med profilspecifikation, urval och intervjuomgångar.
– Teamet måste fungera. Därför har jag ibland haft med en medarbetare under intervjun. Den som söker jobb ska känna sig lika viktig som den som anställer, säger Maria Nordberg.
Hon tycker inte att en arbetsgivare bör överraska för mycket vid anställningen. Men när hon sökte en person där kravspecifikationen angav att man skulle kunna tala engelska flytande höll hon intervju nummer två på engelska.
– Det är bra att kolla om de färdigheter som står i cv:t finns i verkligheten.
I takt med att samhället förändras så måste även rekryterandet göra det, tycker Maria Nordberg. Bara det är ändamålsenligt för både arbetsgivare och arbetssökande. Speeddejting ja. Men audition och mingel är hon mer skeptisk till.
Linus Zackrisson är rekryteringsexpert och föreläser och skriver böcker i ämnet.
– Jag välkomnar att det kommer alternativa sätt att göra urvalet. Men arbetsgivaren måste mäta rätt saker, säger han.
Mingelformen gynnar enligt Linus Zackrisson en viss mer utåtriktad personlighetstyp.
– Och grupparbeten tillsammans med andra har jag svårt för. Det kan bli konstiga sociala situationer.
Dagens företag förutsätter att många har väldigt hög kompetens. Vad som efterfrågas är de icke-kognitiva färdigheterna. Som att man kan kommer i tid, är hjälpsam, hugger i. Där ingår även social kompetens. Många rekryterare vill dock tänka nytt och det kommer fler metoder, som videorekrytering. Är man inte den som normalt lägger upp klipp av sig själv på Youtube kan det kännas väldigt obekvämt.
Text: Cajsa Högberg
Digitala hjälpmedel för jobbsökare
Unionen har tagit fram ett par olika hjälpmedel för dig som söker nytt jobb.
Med CV-play kan du få hjälp att göra din meritlista som film.
Och här kan du öva dig på bli intervjuad av rekryterare.