Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Framåt för tjänsteföretagen

Bäst i branschklassen på att starta nya företag är man inom tjänstenäringarna. Tjänstesektorn har länge varit vassare än industrisektorn på att starta nya företag och nu växer gapet.
Linnea Andersson Publicerad

Under 2013 startades 56 728 nya företag inom tjänstesektorn, jämfört med 9 735 företag inom industrinäringarna. 

Men det är inte bara i antal nya företag tjänstenäringen slår industrin på fingrarna, utan även när det kommer till att skapa nya jobb. Bland de företag som bildade 2013 sysselsatte tjänsteföretagen 61 136 personer. För industriföretagen låg samma siffra på 12 055 personer det året.

Det är en utveckling som stämmer överens med tjänstenäringen i stort. I mitten av 1980-talet bröt sektorn i Sverige en då nedåtgående sysselsättningskurva. I dag arbetar tre av fyra svenskar inom olika tjänsteföretag och de privata tjänstenäringarna står för 45 procent av den totala sysselsättningen.

Inom både industri och jordbruk har sysselsättningen däremot minskat sedan 1965. I likhet med tjänstesektorn ökade andelen jobbtillfällen inom offentlig sektor, fram till 1990-talet.

Av de 12 055 personer som hade jobb inom industrin i nystartade företag 2013 arbetade de flesta, cirka 8 700, inom byggindustrin. Motsvarande siffra för tillverkningsindustrin var drygt 3 300 personer.

*Statistiken är hämtad från Ekonomifakta, ITPS, SCB och Tillväxtanalys.

Tjänster och industri

Tjänstesektorn innefattar företag som tillhandahåller tjänster av olika slag. T.ex. parti- och detaljhandel, restaurang och hotell, transport och logistik, post och tele, bank och försäkring, sjukvård och fastighetsförvaltning.

Tillverkningsindustrin, eller förädlingsindustrin, omvandlar råvaror till produkter. Hit hör bland annat verkstadsindustrin och processindustrin.

Wikipedia och Ekonomifakta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.