Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

"Det går för fort i modebranschen!"

V Ave Shoe Repair är ett av de svenska modemärken som fått mest internationell uppmärksamhet de senaste tio åren. Men i april i fjol gick företaget plötsligt i konkurs. Det var begravningsstämning på sista utförsäljningen, berättar Astrid Ohlsson, en av de två kreatörerna bakom märket.
Gabriella Westberg Publicerad
By the no
Lee Cotter (tv) och Astrid Ohlsson (th) är tillbaka. På tisdag premiärvisar de säsongens samarbete med konstnären Jesper Waldersten (mitten) i samband med modeveckan i Stockholm. By the no

Men nu är hon och kompanjonen Lee Cotter tillbaka med ett nytt projekt: By the no, som får sin premiärvisning på modeveckans andra dag, i morgon tisdag. 

- Vi håller på och färdigställer allt nu. Men det blir ingen vanlig visning. Det är ett medvetet steg. Visningar går så fort. Man hinner inte ta in vad man ser, får ingen tid för eftertanke. Det är inte ens säkert att man hinner se vad som går förbi!

Astrid Ohlsson vill få in lite mer eftertanke i branschen. Så istället för sedvanlig visning presenteras det nya projektet By the no, som betyder ”enligt regelboken”, som en utställning eller en sammankomst, som Astrid Ohlsson beskriver det.

- Jesper Waldersten kommer att vara där och måla live. Och så ställer vi ut våra kläder.

Det nya projektet innebär att Astrid Ohlsson och Lee Cotter tar in en extern kreatör och inspiratör per säsong, helst någon som kommer från ett annat konstnärligt fält, som en filmare, scenograf, en konstnär. Den första säsongen blev det alltså illustratören och konstnären Jesper Waldersten.

- Vi har fått låna hans glasögon och fått inblick i hans poetiska värld. Det är fantastiskt! Man börjar annars lätt tröttna på sig själv efter tio år i branschen.

Astrid Ohlsson och Lee Cotter hann också börja tröttna på själva branschen. Åtminstone den svenska. För mycket handlar om pris och allt ser likadant ut, oavsett märke, och så går det för fort, säger Astrid.

- Om man jämför med formgivning av möbler, eller teatervärlden som jag jobbat med det senaste året, inser man att modebranschen går löjligt fort! 

Vad hastigheten beror på kan hon inte svara på, men gissar att det har att göra med att konsumtionstakten ökar, till stor del beroende på de stora kedjornas snabba omsättning.

- Plaggen går på rea innan man ens sett dem i butik!

Branschen lever också kvar i sviterna efter finanskrisen, 2009, säger hon.

- Vissa länder kapitulerade ju totalt! Alla våra kunder på Island försvann över en natt. Och de stora varuhusen bytte strategi, istället för esteter var alla inköparna plötsligt experter på Excel. Men det är också bra, vi ska lära oss av det. Att samarbeta!

Och det är vad Astrid Ohlsson och Lee Cotter valt att göra nu, att samarbeta tätare med det logistikföretag de tidigare haft ett lösare samarbete med. Den konstellationen innebär att Astrid Ohlsson och Lee Cotter får fokusera på den kreativa processen, och slipper personalansvar, driftsfrågor etcetera.

- Det är otroligt skönt! Och det är ett lugnt gäng, som inte har bråttom. Nu tar vi en säsong i taget. Och ser till att ha roligt hela vägen. På tisdag firar vi samarbetet med Jesper Waldersten och nu inleder vi samarbetet med en ny inspiratör.

Återkomsten

V Ave Shoe Repair grundades 2004 av kreatörerna Astrid Ohlsson och Lee Cotter. Först som ett formexperiment, som efter några år utvecklades till ett av Sveriges starkare varumärken på den internationella modescenen.

Deras mest trogna köpare fanns i Sydkorea, Turkiet, Island, Italien och England. Med tiden växte också den svenska marknaden.

Det nya projektet By the no kommer inte att ha några egna butiker, enligt Astrid Ohlsson.

By the no bjuder in en extern kreatör till varje säsong. ”Men de som känner oss kommer att känna igen sig”, lovar Astrid Ohlsson. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.