Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Löneväxling lönar sig - vid hög inkomst

Att avstå en del av lönen för att förstärka sin pension kan vara klokt – om du har en hög inkomst. Tjänar du under 38 000 kronor i månaden är löneväxling däremot en riktigt dålig idé.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Colourbox

Vid årsskiftet försvinner möjligheten att göra skatteavdrag för privat pensionssparande. Avdragsbeloppet sänks från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor nästa år för att tas bort helt 2016. Förändringen har lett till att flera banker och pensionsbolag nu valt att stänga för nya pensionsinbetalningar, det sparade kapitalet kommer dock att förvaltas som vanligt.

Ett alternativ till privat pensionssparande är så kallad löneväxling. Det innebär att arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att den anställde avstår en del av sin lön för att i stället få en annan förmån, till exempel extra tjänstepension. En fördel är att man inte betalar skatt på pengarna förrän man tar ut sin pension, då har man generellt sett en lägre skattesats än när man jobbar. Att löneväxla kan vara ett sätt att spara till en högre pension och ökar på så vis möjligheten att sluta arbeta tidigare.

Att få löneväxla är ingen rättighet utan är upp till varje arbetsgivare att bestämma. Löneväxling kostar inte arbetsgivaren något extra. I stället för sociala avgifter på lönen betalar arbetsgivaren en särskild löneskatt på den summa som sätts av till extra tjänstepension. Kostnaden blir lägre och mellanskillnaden används ofta till att ge den anställde en högre pension.

I och med att lönen minskas kan ersättningsnivåer från olika socialförsäkringar som sjukpenning och föräldrapenning påverkas negativt. Därför tjänar man på löneväxling först när man har en lön på över 38 000 kronor i månaden då man har nått inkomsttaket i de olika ersättningssystemen.

Fördelar och nackdelar med löneväxling:


Fördelar för den anställde

  • Att löneväxla kan vara ett sätt att spara till en högre pension. På så vis ökar möjligheten att sluta arbeta tidigare.
  • Det kan vara mer fördelaktigt att betala skatt på pensionen den dag du får den, istället för att betala skatt på lönen du avstår.
  • Tänk på att du ska själv kunna välja när du vill upphöra med växlingen. Gå inte med på att binda upp dig en viss tid.

Nackdelar för den anställde

  • ITP:s sjukpension blir lägre.
  • Sjukpenning och tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan blir lägre om du tjänar under 333 000 kronor per år (7,5 prisbasbelopp 2014).
  • Föräldrapenningen från Försäkringskassan blir lägre om du tjänar under 444 000 kronor per år* (10 prisbasbelopp 2014).
  • Den lagstadgade ålderspensionen från Pensionsmyndigheten blir lägre om du tjänar under 459 183 kronor per år* (8,07 inkomstbasbelopp 2014).
  • Om din arbetsgivare inte kompenserar din lägre lön med högre avsättning kommer din ordinarie inbetalning till ITP att bli lägre.

Fördelar för arbetsgivaren

  • I stället för sociala avgifter på lönen, betalar arbetsgivaren särskild löneskatt på den summa som sätts av till extra tjänstepension. Kostnaden blir lägre och mellanskillnaden kan då användas till att ge den anställde en högre pension.
  • Att erbjuda löneväxling ses ofta som en bra förmån vilket gör dig attraktiv som arbetsgivare.
  • Administrationen kring löneväxlingen är enkel med Collectum. Samtidigt erbjuder du den anställde ett bra försäkringsutbud med låga kostnader.

Nackdelar för arbetsgivaren

  • En del arbetsgivare upplever att det blir mer detaljer att tänka på.

Källa: Alecta, Collectum

Fördelar och nackdelar!

Skrolla ned en bit på sidan och se fördelar och nackdelar med löneväxling för dig som anställd, och för dig som arbetsgivare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.