Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sykes Datasvar granskas för brott mot datalagen

Publicerad

Efter siftidningens reportage:
Sykes Datasvar granskas för brott mot datalagen

Datainspektionen har på nytt inlett granskning av Sykes Datasvar Support i Sveg efter uppgifter i siftidningen om kränkande prestationsmätning.

SIF-klubben på Sykes i Sveg har reagerat mot företagets kontroll av de anställda (se reportage i nr 4/00). Varje sekund registreras och mäts via datasystemet Symposium. Gruppchefen kan sedan avläsa allt om var och ens insatser. Hur länge man talar i telefon, hur många samtal man besvarar och hur långa pauserna är.
Anställda har också fått dagliga rapporter med kommentarer, som "skärpning", "oacceptabelt", "kom igen, du kan ta betydligt mera samtal!".
Handskrivna utlåtanden strider enligt platschefen mot företagets policy. Men har ändå förekommit. Och den individuella prestationsmätningen försvaras av bolaget:
- Vi måste ha koll på vad folk gör. Systemet används för att premiera och ge bonus. Många vill veta vad de presterat, sa personalchefen Anki Nordin i förra numret av siftidningen.
Två gånger under hösten anmälde SIF-klubben att företaget använde sin registrering på ett kränkande sätt och strax före jul besökte Datainspektionen Sykes.
Beslutet nyligen blev att företaget inte brutit mot datalagen. Men Datainspektionen kom ändå med en rad påpekanden: Bolaget åläggs att snarast förbättra informationen till de anställda och skapa ett system för gallring av statistik om enskildas prestationer.
Efter de nya uppgifterna i siftidningen, bland annat uttalandet från personalchefen, har nu Datainspektionen inlett en ny granskning:
- Att det förekommit värderande anteckningar på prestationsbladen är i sig ett brott mot datalagen, säger avdelningsdirektör Krister Olausson på Datainspektionen.
Om Sykes brutit mot datalagen finns också möjligheter för SIF-klubben att kräva skadestånd.
I nya personuppgiftslagen, PUL, finns inga särskilda regler om prestationsmätning. Här talas om "god sed", vilket kan tolkas som att krav på samtycke alltjämt gäller.
- Vi är inte helt säkra. Men allt tyder på att den enskilde måste ge sitt godkännande. Enligt EU:s dataskyddsdirektiv krävs aktivt samtycke från var och en. Ett okej från SIF-klubben är inte tillräckligt, säger Olausson.
På Sykes i Sveg beskrivs system och rutiner på jobbet i en handbok, som den anställda får del av första dagen på jobbet. Något godkännande har det inte varit tal om.
När personregister inrättas ska ändamålet tydligt anges, det kräver såväl datalagen som PUL.
Men enligt Datainspektionen har Sykes i Sveg inte skrivit in att registret får användas för prestationsmätning.
Företaget har någon vecka på sig att svara.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.