Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Rapport om underleverantörer sågas

Publicerad

Rapport om underleverantörer sågas

Bilindustrins mindre underleverantörer ser ljust på framtiden, enligt en Nutekrapport. Blåögt och kortsiktigt, anser både forskare och branschfolk.

När Nutek frågade 226 små och medelstora leverantörer till fordonsindustrin om deras syn på framtiden fick de genomgående optimistiska svar. De flesta väntar sig en fortsatt expansion och ökad omsättning de närmaste åren. Mer än hälften räknar med att ha fler anställda om fem år. Färre än tio procent tror att de ska förlora marknadsandelar under samma tid. Det största hindret för expansion anses vara svårigheten att rekrytera kvalificerade tekniker.
Det är, som Nuteks Sten Axelsson uttryckte det, "en rätt så blå himmel" som målas upp i rapporten. Men det är en bild som omgående fick kritik när den presenterades på tisdagen.
- Den där blå himlen är inte så väldigt blå, mest handlar det nog om blåögdhet. Många företag överskattar möjligheterna och underskattar problemen, sa Svenåke Berglie från underleverantörernas egen branschorganisation, Fordonskomponentgruppen.
- Antalet direktleverantörer till personbilsindustrin minskar. I stället tar stora systemleverantörer som ingår i utländska koncerner över. Globaliseringen är totalt förbisedd i utredningen.
Företagen i undersökningen berömmer sig av att hålla hög kvalitet. Berglie påpekade dock att ytterst få av landets mindre underleverantörer har den kvalitetscertifiering som kommer att vara nödvändig i framtiden.
Han fick medhåll i sin kritik av företrädare från Industriforskningsinstitutet och Bilindustriföreningen.
Christer Karlsson, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, tyckte att Nutek gör bäst i att ligga lågt med resultatet:
- Det ger en felaktig förståelse. Allt pekar på att bilden egentligen ser ganska mörk ut. Det blir färre och större leverantörer.
Karlsson menade också att Nutek i undersökningen förbisett ett av de stora problemen.
- Många av företagen har oerhört svaga företagsledningar. De har ingen strategisk kompetens. En företagsledare som är så svag kan inte heller anställa tekniskt kompetent personal – de vet inte vad de ska använda dem till.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.