Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Industridagarna blir Houdinidagen

Publicerad

Industridagarna blir Houdinidagen

Den 29 mars har SIF stämt träff med de nya tillväxtbranschernas beslutsfattare. Diskussioner, buffé och Joe Labero Show. Allt på Cirkus i Stockholm.

Ett annat namn på tillväxtsektorn är Time: Telecom, IT, medier och entertainment. Houdini då? Jo, så kallade sig en amerikansk magiker och utbrytarkung (1874-1926), flitigt förekommande i E. L. Doctorows filmatiserade roman Ragtime. Houdini lär ha sagt att det var genom att använda hjärnan, inte sina kroppskrafter, som han sprängde bojorna: "My brain is the key that sets me free".
400 företag är inviterade till Houdinidagen. Okonventionellt inbjudna med broschyr i plåtlåda tillsluten med kätting och hänglås.
"Cirkusdirektörer" eller programledare blir tv-stjärnan Annika Dopping och IT-debattören Christer Sturmark. Namnkunniga föredragshållare är exempelvis Investors Marcus Wallenberg, Telias vice vd Marianne Nivert och Almegas Göran Trogen.
Konferensen ska genomföras i workshop-form. Deltagarna grupperas så att de via dator kan ställa frågor till programledarna och föredragshållarna.
Förbundskansliets Gunnar Fond har huvudansvaret för Houdinidagen.
Varför kallas begivenheten inte industridag längre?
- Industribegreppet är lite gammaldags. Och årets målgrupp förknippar man inte med industri.
Är Houdini tillräckligt känd för att fungera som dragplåster?
- Att han inte är det är nästan en poäng. För oinvigda ska Houdini väcka nyfikenhet och frågor.
Plåtlåda, kedja och hänglås för väl om något tanken till gammaldags verkstäder?
- Också till att bryta invanda föreställningar och tänka i nya banor. Spränga kedjorna till det gamla och bryta oss ut. Just det som målgrupperna för Houdinidagen i mångt och mycket har lyckats göra.
- I dessa branscher har det skapats ny affärslogik och nytänkande på alla möjliga områden. Traditionella industriföretag kan göra sammaledes.
Säg några områden där de här branscherna utmärker sig!
- Deras enda tillgång är personalen, inte maskiner och tunga anläggningar. De är beroende av sina anställdas kompetens och kreativitet och måste därför erbjuda dem goda villkor och utvecklingsmöjligheter.
Några talare vars deltagande du är extra glad över?
- Vi har många dragplåster. Förutom de redan nämnda kan jag tillägga Per Bystedt. Han är vd i Spray Ventures, ett starkt växande webbföretag. Vd Torben Haase i Cisco Systems som är världsledande på telecomområdet. Jag tycker också det är roligt att Handelshögskolans Johan Stein kommer. Liksom John Lloyd från brittiska fackförbundet AEEU.
Yttersta syftet med Houdinidagen är väl att rekrytera medlemmar?
- Nej. Det är att visa att SIF är en viktig aktör även i Time-sektorn. Och att erbjuda vår kompetens när det gäller att skapa moderna spelregler. IT-branschen vill ha ordning och reda vad gäller arbetstider, kompetenshöjning, pensioner, vinstandelssystem.
Så det blir utrymme även för fackliga frågor?
- O ja, en stor del av eftermiddagen ska ägnas åt arbetsförhållandena i de här branscherna. På Houdinidagen vill vi visa att facket har bra lösningar och få till stånd en dialog med företagen.

Fotnot: Deltagarkostnaden för medlemmar är 500 kronor, för övriga 2 500.

LISBETH NIEMINEN © siftidningen 2000

   

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.