Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Xzakt Kundrelation startar klubb

Unionen har jobbat länge med att få fler anställda att organisera sig på callcentret Xzakt Kundrelation i Gävle. Och nu ser man ut att ha gått i hamn. Drygt 50 av 80 anställda är med i facket och nästa vecka startar man klubb.
Lina Björk Publicerad 10 februari 2014, kl 10:07

När Xzakt Kundrelation etablerade sig på marknaden organiserades personalen av två  förbund, HTF, och Seko. I dag är det Unionen som organiserar medlemmarna, men en del av frågeställningarna kring schemaläggning, pauser och rutiner har hängt kvar sedan tidigare avtal med SEKO. 
Utmaningarna har varit flera genom åren.

- Mestadels har jag goda erfarenheter. Den lokala ledningen i Gävle har en nära relation med oss. Däremot har vi ibland fått signaler om att man tolkar regelverken annorlunda centralt.  Men vi jobbar ständigt med att förbättra balansen mellan våra olika intressen. Företaget vill driva en verksamhet som ger ett bra ekonomiskt resultat. Vi vill att personalen ska må så bra som möjligt, säger Jörgen Olsson, ombudsman i Gävleborg.

Det har tidigare varit en del diskussioner kring när man får ta paus och gå på toaletten, vilket också Kollega har rapporterat om. Men i dag råder det enligt Jörgen Olsson en samsyn.
- Den största utmaningen har varit att reda ut vem man ska göra överenskommelser med. Det vill säga saker som rör personalen i Gävle måste förhandlas i Gävle.

Unionen har jobbat sedan 2011 med att få upp organisationsgraden i företaget. I dag är cirka 50 av 80 anställda anslutna till Unionen.  Man ligger dessutom i startgroparna för att starta en klubb.

- Vi har samlat in intresseanmälningar kring vilka som kan tänka sig att sitta i klubbstyrelsen. Hittills har nio stycken sagt att de kan tänka sig att ta på sig ett förtroendeuppdrag. Eftersom stadgarna säger att man måste ha minst tre, så ser förutsättningarna väldigt goda ut. Vi ska besöka företaget i veckan med syfte att värva medlemmar och starta klubb. Klubbbildningen kommer att ske under februari månad.

Vad skulle det betyda för de anställda på Xzakt Kundreation att ha en klubb på företaget?
- Det skulle betyda att de har möjlighet att påverka. Och att de lokalt skulle kunna hantera och vara delaktiga i allt förändringsarbete. Stora och små frågor som berör dem i deras vardag, säger Jörgen Olsson.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.