Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Handläggare påverkar sjukfrånvaron

Personer som tilldelas en handläggare som är positiv till Försäkringskassans regelvek är sjukskrivna i snitt tre dagar kortare tid än dem med handläggare som tycker att reglerna är strunt. Det visar en ny rapport från ISF.
Lina Björk Publicerad

Handläggare på Försäkringskassan har en nyckelroll i sjukskrivningsprocessen. De fattar beslut om ersättning och tar initiativ till stöd och hjälp som kan vara nödvändiga för att du ska kunna återgå i arbete.

Men trots att lagar och styrdokument reglerar mycket av handläggarnas arbete, finns det fortfarande handlingsutrymme i att fatta egna beslut. Och det är detta handlingsutrymme som ISF har studerat i en ny rapport.

- Syftet med undersökningen är att öka kunskapen om handläggarnas betydelse för sjukfrånvaron. Vi har studerat deras  syn på regelverk, uppsatta mål, hur säkra de är på olika begrepp och hur viktigt de tycker att det är med samverkan mellan till exempel Försäkringskassan, sjukvården och Arbetsförmedlingen, säger Patric Hägglund, projektledare och en av författarna till rapporten.

Resultatet visar att ju positivare syn handläggarna har på regelverk och betydelsen av att nå uppsatta mål inom verksamheten, desto kortare sjukskrivningar. Skillnaderna mellan dem som var mest positiva och dem som tyckte att reglerna är oviktiga motsvarar i genomsnitt tre sjukskrivningsdagar.

- Effekten kan tyckas vara begränsad för genomsnittet, men kan få stora konsekvenser för den enskilda. Handläggarnas acceptans för regelverket är viktig från både effektivitets- och rättssäkerhetssynpunkt.

En positiv inställning till samverkan, rehabilitering och utredning tycktes inte ha någon betydelse för sjukskrivningstiden. Däremot kunde man se längre sjukskrivningsperioder för personer som handlades av handläggare som var positiva till avstämningsmöten som utredningsmetod.

- Vi såg en skillnad på en sjukskrivningsdag i jämförelse med dem som var mest positiva och dem som var mest negativa. Att sjukskrivningen förlängs, beror sannolikt på att avstämningsmötena används alltför frekvent, säger Patric Hägglund.

Fakta

Rapporten presenterades under ett seminarium anordnat av AFA-försäkring.
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har till uppgift att granska om regelverket tillämpas korrekt och enhetligt inom socialförsäkringsområdet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.