Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fem tyska fack bildar jätteförbund

Publicerad

Fem tyska fack bildar jätteförbund

Fem förbund i Tyskland är på väg att gå samman och blir då med sina drygt 3 miljoner medlemmar största fackförbundet.

Bakom samgåendet finns en strävan att forma en effektivare och modernare organisation, att undvika konkurrens och att hejda medlemsflykten. Förbunden som går samman är DAG (närmast en tysk motsvarighet till TCO), DPG (postanställda), HBV (handels, bank och försäkring), IG Medien och ÖTV (kommunal och transportanställda).
Det nya jätteförbundet ska heta Verdi, Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (Förenade tjänstefacket) och beräknas till 70 procent bestå av tjänstemän. Förbundet blir något större än IG Metall, som krymper i rask takt.
Mycket återstår att lösa innan fusionen är i hamn. Men besluten om samgående har tagits med stor majoritet. Nu återstår att forma den nya organisationen. Målet är långtgående decentralisering baserad på orter, regioner, yrken och branscher.
"Verdi är vårt svar på 2000-talet radikala förändringar, med IT-samhället, nya typer av jobb, kompetenskrav och förändrad arbetsorganisation", som Kurt van Haaren uttryckte det vid DPG:s kongress nyligen.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 2000

Sedan 1991 har tyska DGB (motsvarar närmast svenska LO) tappat 3,5 miljoner medlemmar, från 11,8 till 8,3 miljoner. Genom den nya fusionen tillför DAG en halv miljon nya medlemmar. Framöver kommer DBG i huvudsak att bestå av tre stora förbund: Verdi, IG metall och IG Chemie.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.