Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Semester, vad är det?

Det står långa reportage i Kollega om att man "måste" använda semestern till att vila upp sig, annars får man svårt att orka med vintern. Till och med på ledarsidan uppmanas det till samma sak!
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad
 Men de som inte har någon semester då? Som är fullt medvetna om att vintern kommer bli väldigt tuff utan semester, både kropp och själ är mer eller mindre slitna efter ett helt års arbete. Eller ännu värre, de som är arbetslösa och söker arbete, de kan ju verkligen inte använda sommaren till att vila upp sig!
 
Jag sitter i sitsen att jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist i våras. Då jag jobbar i en bransch som har högst tryck över sommaren så hade jag tur att hitta nytt arbete direkt! Men då försvinner ju min semester, jag kan inte kräva att få en månads ledigt mitt i högsäsong! Hade jag fått behålla mitt förra jobb hade jag en inplanerad semester på 4 veckor på sommaren, men nu "ryker" ju den! Och att ta ledigt när jag inte ens vet hur länge jag HAR arbete, det vore ju vansinne!
 
Självklart så gläds jag över de medmänniskor som har en härlig sommarsemester, men lite nyansering vore väldigt trevligt! Till exempel gör en artikel där man får tips hur man kan få orken att räcka utan semester för de som inte får någon under överskådlig framtid? Jag skulle GÄRNA ta några telefonsamtal från min chef på semestern i utbyte mot att HA semester i sommar! Jag är ju trafiklärare, Unionen är förbundet för trafiklärare, vi jobbar ofta hela somrarna, har vi inte fast anställning är det säsong på sommaren!
 
I övrigt tack för ett bra förbund och en bra tidning!
//Lena Björk

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson