Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Psykolog ute på hal is

Artikeln om jakten på självkänsla i Kollega 8/12 var det mest intetsägande jag läst på länge. Psykologen Rozental säger att begreppet självkänsla är luddigt, men kommer sedan med en kristallklar definition - "tilltro till sin egen förmåga".
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad
Redan i definitionen är dock Rozental ute och cyklar på hal is, tilltro till sin egen förmåga skulle nog de flesta, psykologer som lekmän, använda ett annat ord för - nämligen självförtroende. Självkänsla brukar definieras som upplevelsen av sitt eget värde som person, oavsett vad man presterar eller förmår.

Mycket av det Rozental säger stämmer in på självförtroende, t.ex. att det är situationsspecifikt, att man kan uppleva sig som duktig på arbetsplatsen men sämre som förälder. Det han säger har dock ingenting med självkänsla att göra. Självkänslan kan däremot säga att man behöver prestera mycket för att ha ett värde som person, vilket är tydligt hos många i dagens prestationsinriktade samhälle. Dessutom kan man ha ett lysande självförtroende (man vet att man är duktig på det man gör), men samtidigt ha en låg självkänsla (man tror att man alltid måste vara duktig för att ha ett värde).

En sak i artikeln stämmer, nämligen att man inte kan förvänta sig att förändra sitt liv med hjälp av självhjälpsböcker. Däremot kan man förbättra sin självkänsla genom att öka sin självkännedom, något man t.ex. kan göra i olika former av terapi. Eller något så enkelt som att ta sig tid till reflektion och samtal människor emellan.

Det är tydligt att Alexander Rozental är en anhängare av den idag så populära trenden med KBT, terapi i form av mirakelkur som sägs ta bort dina problem under loppet av några veckor. KBT funkar nog fint på olika former av fobier och rent av enklare depressioner, men går bet på mer djupgående saker som självkänsla. Man jobbar med symptomen men struntar helt i orsakerna, som att laga en spricka i husgrunden med lite spackel och målarfärg. Men det är väl symptomatiskt att Rozental inte kan ta in och förstå ett begrepp som inte går att komma åt under en tioveckorskur där man jobbar med "att lära sig att bemästra konkreta situationer". Självförtroende är ett högst konkret begrepp och något man kan både förstå och förbättra med KBT. Självkänsla däremot, liksom mycket av det mänskliga psyket, är långt ifrån konkret och något som kräver tid och hårt arbete att förstå och förändra. Synd bara att de stackars psykologstudenterna inte får lära sig skillnaden.
//Martin (en som arbetar med sin självkänsla)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson