Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF stämmer TV4 Öst

Publicerad

SIF stämmer TV4 Öst

Ledningen för TV4 Öst i Linköping stängde av, trakasserade och sa upp sin säljchef Peter Lindgren. Nu stämmer SIF företaget inför AD, kräver skadestånd och jobbet tillbaka.

- Allt pekar på att han skött jobbet föredömligt. Ändå har han utsatts för upprepade trakasserier. Det är häpnadsväckande att man kan behandla en medarbetare så illa så länge, säger Hans Ekström på SIF:s förhandlingsavdelning.
Peter Lindgren handplockades som säljchef i samband med att TV4 Öst byggde upp sin region hösten 1996. Den 16 december 1998 damp det utan förvarning ner ett meddelande från vd Tore Pansell i Lindgrens brevkorg: Företaget skulle omorganiseras och säljchefstjänsten skulle bort redan från årsskiftet.
- Jag uppmanades möta vd dagen därpå. Men kontaktade i stället SIF. Några dagar senare fick jag besked att omorganisationen skjutits på framtiden, säger Peter Lindgren.
I början av januari 1999 lämnade vdn personligen över ett nytt brev. "Vi överväger att avskeda dig och du avstängs med omedelbar verkan", stod det. Men det angavs inte ett enda skäl.
Peter Lindgren kontaktade SIF-avdelningen i Linköping, som begärde förhandling. Gång på gång krävde ombudsman Peter Sparrfors besked om avstängningen. Förhandlingarna pågick i drygt sex veckor. Lindgren beskylldes för att vara en "säkerhetsrisk". Men först i början av februari redovisade arbetsgivaren sina anklagelser, som sammanfattades i påstådd misskötsamhet, illojalt och destruktivt beteende. Lindgren skulle ha erbjudit för generösa rabatter och gratis reklamtid.
- Vi gjorde en noggrann utredning. Kollade upp avtal, hörde med underställda, chefskollegor, kunder och sponsorer. Vi fann påståendena grundlösa. Peter Lindgren hade följt gängse spelregler och bolaget drog tillbaka sitt varsel om avsked, säger Peter Sparrfors.
Nu hävdade i stället ledningen att uppgifterna som säljchef förts över till vd och inte längre fanns kvar. SIF invände att man inte ensidigt kan omreglera en tjänst. Då skulle Lindgren få jobba som vanlig säljare med bibehållen lön tills frågan förhandlats klart.
När Peter Lindgren kom till arbetet var hans tjänsterum upptaget. Han skulle sitta hos ett företag i närheten. Efter att SIF agerat fick han tillbaka rummet.
I september anfördes arbetsbrist för att säga upp Lindgren.
- Att uppgifterna skulle försvinna ser vi som en skenmanöver. Säljchefstjänsten har utlovats åt andra. Det är bara att beundra Lindgren för att han orkat stå på sig, säger Hans Ekström.
Lokala och centrala förhandlingar slutade i oenighet. I stämningen till arbetsdomstolen yrkar SIF att uppsägningen förklaras ogiltig. Dessutom kräver SIF bland annat skadestånd för kollektivavtalsbrott och att Peter Lindgren får 150 000 kronor för de kränkningar han utsatts för.
Tv4 Östs vd Tore Pansell vill inte ge någon kommentar.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 2000  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.