Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Ehec uppstår inte i grönsaker

Mediernas rapportering om ehec är väldigt vilseledande. Sin vana trogen återger de flesta redaktioner okritiskt myndigheternas pressmeddelande som i det här fallet verkar både förvirrade och desperata.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Ena dagen är det gurkor från Spanien, nästa dag är det groddar, nästa hamburgare som påstås är källan för Ehec. Och när man så lättsinnigt ställt till ekonomisk katastrof för enskilda grönsaksodlare konstaterar man att man är tillbaka på ruta ett.
Allmänheten vilseleds och tror efter den märkliga nyhetsrapporteringen att ehec uppstår generellt  i grönsaker. Vilket är helt fel. Bakterien kommer i de flesta fall, via bevattning,  från nötkreatur och i undantagsfall från svin som då smittats av kor.
I de stora kött- och mjölkfabrikerna bär ca 10 procent av djuren på ehec - smittan. Utbrott av ehec i Sverige är inte så ovanligt som man kan tro. I Sverige förekommer ehec mest i Halland där också de största besättningarna finns. 
I september 2005 inträffade ett ehec - utbrott i Halland då 110 personer insjuknade. Den spreds via sallad som vattnats med vatten från en å som visade sig innehålla ehec - bakterien (Enterohemorrhagisk Escheriachia coli.) Inte den riktigt farliga HUS. (haemolytic uraemic syndrome)
Vattendraget i Varbergstrakten visade sig förorenat av gödsel från en djurfabrik som spritt flytgödsel på betesmark utmed ån. Enligt forskare ökar risken för ehec i takt med besättningens storlek. I Halland finns  landets största med ettusenfemhundra mjölkkor. 
Rune Lanestrand

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson