Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Placering av vindkraftverk

Sverige är numera uppdelad i 4 olika elpris områden och norra Sverige har det lägsta priset beroende på det stora elöverskottet. I norra Sverige har vi därför inget behov av att bygga fler vindkraftverk som ökar på priset för konsumenter i södra Sverige.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

 Det är därför av stor betydelse att byggnation av vindkraftverk görs i de två områden där elbehovet är störst, exempelvis i Stockholm.   Stockholms skärgård med alla dessa öar, här finns perfekta platser för vindkraft etableringar. Lediga tomter det finns det gott om vissa upp till 80 ha.  Läste Dagens Industri och i en av bilagorna och där fastighetsmäklaren Sothesby´s annonserade om lediga tomter i Stockholms skärgård. Varför satsar man inte på att flytta etableringen från Markbyggden utanför Piteå hit? Tänk vad vackert med 1000 vindkraftverk nära er och oavsett vilket vädersträck ni ser mot så finns en minst 100 meter hög mast med en propeller på.  Stockholms skärgård erbjuder kanonbra områden att bygga på men också andra fördelar såsom;  

  • Nära till fast mark dvs berg där det lätt går att förankra vindkraftverkens fundament.
  • Nära till förbrukarna i Stockholm.
  • Nära till leverantörerna av vidkraftverken då dessa oftast finns i Danmark (Vestas)
  • Lätt att transportera vindkraftverken med fartyg till de olika öarna
  • Strömförsörjningen i Stockholms regionen säkerställs
  • Ni får ett lägre elpris
  Varför skall vi då i norra Sverige upplåta mark till vindkraftverk då det finns massor av lämpliga områden i bl.a Stockholms skärgård att bebygga med 100 meter höga Vindkraftverk?  
//Miljövännen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson