Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Roffarnas tidevarv

Den senaste tiden har media kraftfullt uppmärksammat så kallade Whistleblowers sanningsägare som vågar larma om missförhållanden på våra arbetsplatser. Konsekvenserna av detta kan resultera i trakasserier, utfrysning
och uppsägning.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad
I Sverige finns det beklagligtvis ingen lag (Norge har) som skyddar dessa sanningssägare, därför råder det tystnadskultur på våra arbetsplatser trots att yttrandefrihen är grundläggande  demokratiska rättigheter.
Min egen erfarenhet har jag från min före detta anställning på en ideel organisation där jag vågade visa civilkurage genom att ifrågasätta missförhållanden samt ekonomiska ogentligheter på en arbetsplats med hiearkisk karaktär och utpläglad svågerpolitik bland chefer och styrelse. Jag kunde inte bara blunda när man hade ihjäl fridlysta fåglar som berguv och häger i angränsning till fiskodlingen eller när ledare trakasserade barn och ungdomar i organisationens fiskeskola. Jag kände ansvar och skyldighet att uppmärksamma  bidragsgivarna i kommunen samt Landstinget på dessa missförhållanden samt att ett
antal styrelseledamöter genom sina bolag arvoderade och konsulterade sig själva och där dom också tog besluten i styrelsen. Det handlar om 100.000-tals kronor som dom roffat åt sig genom åren.
Med ideelt ändamål menas att syftet inte är att främja medlemmars ekonomiska intressen, organisationen kan då inte affärsmässigt bedriva ekonomisk verksamhet för att främja syftet (ref. Skatteverket). Trots detta hade kommun och landsting inget att anmärka på just då?, men i dagsläget hade säkert en granskning sett annorlunda ut med tanke på kommunhärvan. Men man lever ju i roffarnas tidevarv och den som har möjlighet skor sig men med makt och möjligheter har man också ett ansvar.
För min egen del blev konsekvenserna av detta bestraffningspåföljder såsom utfrysning, trakkasserier och diskriminering.  Anmälan gjordes till Arbetsmiljöverket som genom omfattande inspektionen fann allvarliga brister i den psyckosolociala arbretsmiljön.
Efter 15 års anställning blev jag varslad om  uppsägning  på grund av arbetsbrist. Jag är stolt att jag visade mod, om man i stället
knyter näven i byxfickan och inte agera då har man den moral man förtjänar.
Charlie Malmgren
f.d. föreningskonsulent

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson