Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Lite inte på Folksam

I snart 6 månader har jag kämpat mot Folksam för att få min vatten- och avloppsskada åtgärdad.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

18 maj upptäckte min fru att det fanns mellan 15 - 20 cm avloppsvatten i hela källaren i våran fastighet.  Vi anmälde skadan till Folksam men det tog ändå nästan en vecka innan Folksams skadereglerare kom på besök.  Besöket varade i ca fem minuter. Efter tre veckor kom Anicimex på besök och installerade torkutrustning i källaren. Anticimex gjorde dock en dundertabbe då de installerade utrustningen i fel del av källaren dvs. inte där vattnet trängde in för det var enda stället i vår källare där det fanns ventilationshål ut för att leda ut den fuktiga luften.  Efter fem veckors torkande tog Anticimex bort torkutrustningen och sedan gick det vecka efter vecka utan att något hände. Jag stötte på Folksams skadechef i Umeå men det hände inget.  Jag stötte på Folksams chef Anders Sundström men inget hände. Jag stötte på Folksams kundombudsman och då hände det lite.  

Nu vill Folksam plötsligt köpa sig fri från skadan som är så pass omfattande genom ett så kallat kontantbetalning. Jag har tackat NEJ för allt trävirke som har legat i vatten måste bytas. Alla golv måste målas om. Ett av golven måste gjutas om för det sprack itu av vattentrycket. Väggar i källaren måste spaklas och målas om för allt släppte då det forsade in avloppsvatten genom alla tänkbara ställen.   Felet vi råkade ut för var att utgående ledning frös ihop dvs. det som vår kommun ansvarar över.   Folksam hävdar att det är husets memran som är felet. På vårat hus har vi installerat Platon matta samt ny dränage så Folksam är ute och seglar.  

Har andra Unionen medlemmar råkat ut för Folksams konstiga bedömningar?   Vi har lärt oss ett antal saker:

1. Försäkra inte era saker i Folksam.

2. Anta inte Folksams förslag på att ni själva skall åtgärda skadan. 
 //Bosse

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson