Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Lurad av Folksam

Jag blev medlem i handelstjänstemannaförbundet HTF 1984 och tecknade då en grupplivförsäkring som arbetsgivaren hade i Folksam. Har under alla dessa år punktligt betalat enligt avtal och fortsätter betala som pensionärsmedlem. En försäkring som skulle vara värdefull för de efterlevande.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Men så kom Folksams brev den 15 oktober där de skriver:

"Från 1 januari 2011 sänker vi ersättningen som betalas ut när du avlider från 31800 kronor till 18000 kronor". Folksam bryter ingånget avtal, skandalöst! Brevet avslutas: "Vi hoppas du har förståelse". Svar: Nej!

Vid en mötesträff med Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, april 2008 var en representant från Folksam Luleå inbjuden att prata om försäkringar. Jag passade då på att fråga om värdet på min grupplivförsäkring. Jag blev rekommenderad att fylla i en blankett, förmånsarvtagarförordnande, för att det säkrast skulle betalas ut vid dödsfall till mina barn. Kopia på förordnandet kom den 22 april 2008 med stämpel Folksam Luleå där det bekräftades vad summan var. Jag skrev då brev till mina barn och sa vad jag vill att de skulle använda pengarna till efter min död och framförallt säga till för att få ut pengarna allt enligt representanten från Folksam upplyste om.

Lars Hedberg, PRO Älvsbyn, Knut Holmqvist, PRO och Jan-Erik Lundqist, SKPF Piteå vill jag ge en stor eloge för Ert engagemang i denna viktiga fråga för alla totalt 420 000 medlemmar som berörs av den stora sänkningen!

Lennart Lindfors-Marklund Piteå

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson