Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken får inte plats i Stora Ensos styrelse

Publicerad

Facken får inte plats i Stora Ensos styrelse

I Stora Ensos nya styrelse får inte några personalrepresentanter plats. Men SIF:s och de övriga fackens krav på inflytande ligger fast.

- Vi kommer att återkomma till hur de anställdas representation ska lösas, säger Gunnar Fond, SIF:s förbundsekonom.

Han är fortfarande hoppfull, trots att det inte finns några fackrepresentanter i den styrelse som ägarna presenterat.
- Diskussionerna kommer att fortsätta.

I Finland, där det nya bolaget har sitt säte, finns inga lagar om styrelserepresentation för facket.

Tjänstemannafacken och Pappers på bägge sidor Östersjön har gått samman i sina krav om totalt fyra representanter, två från varje land. Man hänvisar bland annat till samgåendet mellan finska Merita och svenska Nordbanken för några år sedan. Då beslöt en extra bolagsstämma att facken skulle få två representanter i styrelsen.

EU-kommissionens beslut förra veckan att göra en grundlig undersökning av den planerade fusionen mellan skogsbolagen försenar arbetet med det nya storbolaget. Storachefen Björn Hägglund meddelade i går att fusionsplanerna läggs på is tills utredningen är klar.

Kommissionen valde att granska sammanslagningen sedan flera kunder och konkurrenter uttryckt oro över det nya bolagets dominerande ställning på marknaden för kartong samt tidnings- och magasinspapper.

LILIAN ALMROTH

Fakta/Stora Ensos styrelse
Claes Dahlbäck (ordförande)
Jukka Härmälä (vd och koncernchef)
Björn Hägglund (stf. koncernchef)
Josef Ackermann
Harald Einsmann
Raimo Luoma
Paavo Pitkänen
Jan Sjöqvist
Marcus Wallenberg

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.