Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Vindkraften görs som vinnare

Vindkraften tillåts alltid att visa på installerad effekt då man i media på olika sätt vill visa hur bra vindkraften är.
I själva verket är vindkraften inget att lita på då de bara producerar el under goda betingelser. Det får inte blåsa för lite eller för mycket för då reduceras produktionen eller i det senare fallet stoppas vindkraftverket helt.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad

Till skillnad från till exempel vattenkraftverken, där vet vi att x antal kubikmeter vatten ger x MW. Vi har alltid bra kontroll över hur mycket bränsle (vatten) som vi har i våra magasin under året.

Vad vi däremot INTE känner till är hur mycket det kommer att blåsa under året vilket är en förutsättning för att vidkraftsverken skall kunna producera el.

Nu vill Bohus Energi riva Suorva magasinet i Lule älv och bygga 1200 vindkraftverk.  Företaget hävdar att vattenkraftverket i Vietas (Suorva=vattenmagasin till Vietas kraftverk) bara producerar 1,2 TWh vilket motsvarar el produktionen av 140 vindkraftverk.

Bohus Energi vill mörka i debatten. Vad händer då det blir vindstilla?
Vilka vindkraftverk i Suorva producerar då någon effekt?

Är det dessa dagar som vi skall avfrosta frysboxarna m.m.
Jag hoppas att Bohus Energi i förväg kan meddela mig vilken dag det i sådana fall blir.  Min nuvarande elleverantör Vattenfall anslår alltid i dagspressen om elavbrott.

Bohus Energi är inte ensamma om att påstå nyttan av vindkraft.
Centerpartiets Maud Olofsson är lika dåligt påläst och påstår att det är den installerade effekten som räknas och inte den verkliga effekten.

Jag ser själv en vindkraftspark med en installerad effekt på 21 MW.
Jag ser att vindkraftssnurrorna står stilla, ibland flera dagar och flera av aggregaten samtidigt.

Hur kommer man då att kunna producera 21 MW?

Miljövän

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson