Samarbete inom IMF mot stress på jobbet
Det är tjänstemannaavdelningen, som efter ett IMF-seminarium arrangerat av SIF, har beslutat sig för att samarbeta internationellt för att hitta lösningar mot det allt mer uppskruvade tempot i arbetslivet.
Det ser exakt likadant ut i hela världen. Nu ska vi gå vidare och se hur vi lämpligast bearbetar den här frågan. Förmodligen kommer vi att välja ut några länder där vi startar projekt, som vi även hoppas ska få en vetenskaplig koppling, säger Mari-Ann Krantz.
Vid IMF-seminariet på Djurö deltog 15 länder. Facklig och vetenskaplig expertis från bland annat Japan, Kanada och Holland var eniga om att stressen är ett stort och växande problem.
De slimmade organisationerna gör att det inte finns någon tid för återhämtning, men det är bara en av förklaringarna till att allt fler blir utbrända. Ingen har lösningen på problemet, säger Mari-Ann Krantz.
I september ska arbetsgruppen träffas igen för att dra upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001
EU-kommissionen ställer krav vid nedskärningar
Företagen måste ta sitt ansvar vid omstruktureringar och uppsägningar, menar Anna Diamantopoulou, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala frågor. I maj lade hon fram ett åtgärdsprogram.
En checklista ska göra klart för arbetsgivaren vilket ansvar den har enligt EU-lag och praxis. Där nämns regler kring kollektiva uppsägningar, överlåtelsedirektivet och direktivet om företagsråd. Företagsråd är den samrådsgrupp av anställda från olika länder som finns i multinationella bolag.
EU-kommissionen menar att företagen ofta brister i ansvar gentemot anställda, men även mot samhället, vid nedläggningar och omstruktureringar. För att finna en lösning ska arbetsmarknadens parter nu inleda diskussioner. Kommissionen ska också undersöka möjligheterna till en medlingsinstans på Europanivå.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001
Solidaritet lämnar politiken
Den polska fackföreningen Solidaritet har beslutat att lämna politiken.
I fortsättningen ska fackliga ledare inte tillåtas att arbeta partipolitiskt eller i valberedningar. Missnöjet bland de fackliga ledarna mot regeringen har varit stort. Bland annat för att arbetslösheten i Polen numera ligger på 16 procent.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001
Tyskar varnar för arbetskraftsbrist
Den tyska industriorganisationen VDMA varnar för en europeisk brist på framför allt elektronik- och maskiningenjörer. Men rekryteringsbehovet är stort inom alla tekniska grenar.
Vid ett möte med representanter från bland annat arbetsgivarorganisationer, industrisammanslutningar och EU-kommissionen presenterade VDMA siffror som visade att Tyskland har behov av 12000 ingenjörer. Situationen är likartad i hela EU.
Bristen förklaras bland annat av lång och krävande utbildning jämfört med andra yrken med samma lönenivå samt låga löner och otydliga karriärmöjligheter.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001