Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mobbad kräver skadestånd

Publicerad

I fem år blev han trakasserad och förföljd på sin arbetsplats, Svensk Bilprovning AB. Nu kräver Sandor 200000 i skadestånd.

Sandor, som egentligen heter något annat, hade jobbat på olika bilprovningsstationer i Göteborgstrakten i sex år när han kom till sin nuvarande arbetsplats 1994. Samma år fick de en ny chef. Det dröjde bara några månader innan Sandor hade klassats som ett problem.
–Min chef följde efter mig hela tiden. Han sade Du ska veta att jag iakttar dig hela tiden, jag vet vad du gör här varenda sekund. När han inte hittade mig gick han och ryckte i toadörrarna och sparkade på dem som var låsta. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.
Företagets dataregister gjorde det möjligt för chefen att registrera produktiviteten. Han hävdade att Sandor stulit pengar från företaget genom att inte uppfylla produktionskravet. Sandor var snabb att begära en kopia av utdraget som chefen visade och har anmält registreringen till datainspektionen.
Under långa perioder var Sandor sjukskriven. Symptomen var relaterade till hans arbetssituation. Förutom att bokstavligen följa efter honom, utsatte chefen Sandor för främlingsfientliga uttalanden riktade mot såväl Sandor som hans familj. Han skällde ut Sandor inför kunder och arbetskamrater och nekade honom semester vid flera tillfällen. Att Sandor dessutom var fackligt arbetsplatsombud gjorde inte saken bättre.
I SIF:s stämningsansökan har juristen Helena Hedlund tagit upp att stationschefen betett sig olämpligt mot Sandor som fackligt ombud. Han har medvetet undanhållit arbetsrelaterad information och gjort uttalanden om att facket bara är till besvär.
–Chefen tyckte inte om mitt fackliga arbete utan försökte motarbeta mig på alla vis. Till slut gav jag upp och avgick som arbetsplatsombud.
Sandor hävdar, liksom SIF:s jurist att företaget har brustit i sin skyldighet att upprätta en policy mot etnisk diskriminering och mot kränkande särbehandling.
–Företaget säger att de gjort allt de kan men det stämmer inte. De har inte gjort ett dugg. Ingen har frågat mig hur jag mår.
I dag mår Sandor bra. Chefen har slutat och arbetskamraterna kan öppet visa sin sympati. Han ser Arbetsdomstolens prövning som en form av upprättelse.
–I början skulle jag ha nöjt mig med en ursäkt och en symbolisk summa pengar. Men sedan när jag såg hur företaget avsade sig allt ansvar tänkte jag att jag ju har lidit både psykiskt och fysiskt. Jag har blivit kränkt och förlorat en massa pengar. Varför ska då jag vara så storsint?

Se även: Företaget borde ha gjort mer

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.