Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

"Fuskkassan"

Med hjälp av lite kreativ bokföring ska Försäkringskassan klara krisen. Kanske dags att byta namn till Fuskkassan.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Försäkringskassan har ju lagt massor med tid på att jaga fuskare de senaste åren. Vabbande föräldrar och sjukskrivna har granskats under lupp.

I stället borde man ha lagt lite mera krut på att sköta utbetalningarna ordentligt. Häromdagen riktade JO svidande kritik mot kassan. Kassan följer helt enkelt inte lagens krav på snabbhet, service och tillgänglighet. Här finns människor som fått vänta på ersättningar i över ett år och gång på gång misslyckats med att få kontakt med handläggare på kassan.

Nu har Försäkringskassan hittat en lösning på problemet. Inte genom att snabba upp handläggningstiden, utan genom att redovisa väntetiderna på ett nytt sätt. Kassans nuvarande statistik över handläggningstiderna omfattar bara nyanmälningarna. Genom att även ta med de löpande ärendena blir resultatet bättre, berättar Dagens Nyheter.

Tacka för det. Att sköta de löpande ärendena innebär att betala ut ersättning till dem som redan är inne i systemet. Ungefär som att arbetsgivaren klarar av att betala ut lönen den 25:e en gång i månaden, och inte ett halvår senare.

Hur svårt kan det vara?

Det är alltså knappast handläggningstiden för dem som redan har föräldra- och sjukpenning som är problemet.

Men med ett sådant räknetrixande ser statistiken betydligt trevligare ut. Helt plötsligt är det 96 procent och inte strax under 90 procent som får sin sjukpenning i tid. Det gör det också lättare att, som socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson, hävda att mediebilden är orättvis.

Känslan är att de ansvariga för Försäkringskassan inte har tagit åt sig av den massiva kritiken. I tidningen Metro hävdar kassans nye generaldirektör Adriana Lerner, att man har kommit till rätta med de flesta akuta problemen. Och detta med slutklämmen att vi "betalar ut de vanliga ersättningarna inom 30 dagar och allt sådant".

Allt annat vore ju närmast katastrof.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.