Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Ljusglimtar i nattsvart mörker

2008 är vid vägs ände. Saknad av ingen är året som släckte de flesta förhoppningar när finanskris och lågkonjunktur gjorde livet tungt för många människor.
Björn Öijer Publicerad 21 december 2008, kl 19:45

Vädret och börskurvorna har tävlat om att måla allting i svartaste svart denna långa och deprimerande höst. Varslen har stått på lur vid fabriksgrindarna och sträckt sina tentakler efter dem som skyndat in och ut för att ha ett jobb att återvända till också nästa dag.

När hushållskassan sinar slutar kunderna att handla annat än det nödvändigaste. Med ett undantag - julritualen. Entreprenörerna har svårt att få banklån till finansiering av nya affärsområden. Krisen klassas som värre än IT-bubblan runt millenieskiftet, nästan i paritet med det tidiga 1990-talets fastighets- och lånebubbla och jobbförluster och i Amerika drar den stora depressionens ökentorra vindar genom kongressen när supermaktens politiker svettas över miljardpaketen, som ska hålla kapitalismen under armarna.

Det finns dock ljusglimtar även 2008.

Scania planerar för fortbildning av sina anställda i stället för att säga upp på grund av arbetsbrist, när efterfrågan på lastbilar dramatiskt dippar. Det finns nischade företag som går bra och nyanställer mitt i konjunkturtappet. ABB i Ludvika och Siemens i Finspång är två av dem.

Folksam har även detta år hittat arbetsgivare som förtjänar uppmärksamhet för ansvarsfullt företagande. SKF leder inom miljö och ABB är bäst på mänskliga rättigheter. Volvo Lastvagnar toppar vid en sammanvägd bedömning.

55-plussarna är en grupp som kommer att behövas i arbetslivet, även i anorektiska företag om de inte ska berövas vital kompetens. När bemanningsföretaget tng låter den här gruppen välja sin favoritarbetsplats hamnar Svenska kyrkan i topp, Ikea på andra plats och bokförlaget Natur och Kultur på tredje. Emotionella värden tycks vara viktiga för seniorerna. De prioriterar arbetsplatser som står för någonting, som har gemensamma grundvärderingar, som utstrålar trygghet, omtanke och kontinuitet.

EU-parlamentet ställde sig i december bakom det paket som ska bidra till bättre klimat på jorden. Miljöorganisationer må ha rätt i att tuffare krav borde ha ställts på medlemsstaterna. Det skulle ha gynnat utvecklingen av miljövänlig teknik. Nu köper EU-länderna sig fria genom att få tillgodoräkna sig miljöinvesteringar i andra länder och världsdelar. Men klimatpaketet är ändå steg i rätt riktning. Parlamentet har tills vidare stoppat ministerrådets försök att urvattna arbetstidsdirektivet. Endast om avtalsslutande parter är överens ska avsteg från arbetstidsreglerna kunna göras.

Postens tillförordnade vd Lars G Nordström blev något av en hjälte, när han avstod från sin månadslön på 900 000 kronor för att slippa bli beskylld för att vara girig. Nordström har ändå fem miljoner om året i pension från sin tidigare arbetsgivare Nordea och 400 000 kronor om året i styrelsearevode från Telia Sonera.

Unionen är också ett ljus. Samgåendet mellan HTF och Sif fyller ett år när nyårsnatten övergår i gryning. Lågan fladdrar visserligen efter nerskärningar och omorganisation. Men medlemmarna har börjat vända tillbaka. Den fackliga idén vinner anhängare i kristid. Att sluta sig samman och försäkra varandra om stöd. Vi behöver detta när myset framför brasan och julgranen så småningom går mot sitt slut.

Jag önskar alla våra läsare, alla våra besökare, en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.