Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Vi sitter på en krutdurk

I Grekland blev det upplopp efter att en pojke skjutits av polis. Vad är det som säger att inte samma sak skulle kunna hända här när arbetslösheten växer?
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Det politiska klimatet i Grekland har alltid varit betydligt hetare än i Sverige. När en 15-årig pojke sköts av polis blev det en tändande gnista för kravaller och plundring. I bakgrunden finns den ekonomiska krisen. De goda åren är över. Priserna går upp och arbetslösheten är hög, vilket gör att många har svårt att klara sig.

I The Independent konstaterar Nikos Mouzelis, professor emeritus i sociologi, att pojkens död fungerat som en katalysator för alla problem som samlats på hög: "Varje dag blir det här landets unga allt mer marginaliserade".

Även i Sverige finns problem av liknande slag. SCB rapporterar att inkomstskillnaderna nu är de största sedan man började sina mätningar 1975. De som halkar efter är arbetslösa, studerande och förtidspensionärer.

Den tendensen förstärks av försämringarna av a-kassan i kombination med jobbskatteavdragen.

Enligt Ungdomsstyrelsen finns i dag 90 000 unga mellan 20 och 25 år som under ett år vare sig arbetat eller utbildat sig. Det motsvarar 14 procent av de unga. I de så kallade utanförskapsområdena, exempelvis Rosengård i Malmö och Husby i Stockholm, är det ännu jäkligare. Här är det 38 procent av de unga som inte arbetar eller studerar. "Endast en liten andel av dessa lever på försörjningsstöd. Vad den stora gruppen unga som är utanför gör på dagarna är höljt i dunkel", skriver Ungdomsstyrelsen.

Vad händer när arbetslösheten skjuter i höjden?  När kanske dubbelt så många unga står utanför arbete och studier?

Känslan går inte att komma ifrån: vi sitter på en krutdurk. När avstånden i samhället växer ökar också riskerna för sammanstötningar. Den grekiska, eller för den delen franska - minns hösten 2005 -, situationen är kanske inte så långt borta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.