Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Vilket utanförskap tillhör du?

Ibland känner man sig lite utanför. Samtalen tystnar när man kommer in i fikarummet, kompisarna slutar höra av sig och barnen tycker att man är en tönt. Befinner man sig då i utanförskapet?
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

"Det är så förtvivlat svårt att sätta ord på känslan av övergivenhet och utanförskap." Meningen är hämtad från en DN-artikel 1990 som handlar om problem som kan uppstå i ett förhållande när första barnet kommer.

Det var då det. Nu är utanförskap något annat. Det rör sig om lite större sammanhang, lite mindre känslor och betydligt mer ekonomi. För att citera Folkpartiets hemsida: "Det handlar om människor som står utanför arenor som arbetsmarknad, föreningsliv, politik och kulturliv".

Inför förra valrörelsen befann sig helt plötsligt över en miljon människor i detta ömkansvärda tillstånd. Vad var det för fel på dem? Jo, de arbetade inte.

Nu finns det till och med utanförskapsområden. I en ny rapport från Ungdomsstyrelsen berättas att 14 procent av de unga mellan 20-25 år vare sig har jobbat eller studerat under ett års tid. Och allra värst är det i utanförskapsområdena, där upp till 38 procent av de unga vare sig jobbar eller pluggar.

Snacka om betydelseglidning. Och snacka om lyckad strategi från den borgerliga alliansen som stod bakom den.

Den här betydelsen har vi journalister köpt rakt av. Det är så bekvämt eftersom det är så luftigt och icke-konkret. Att befinna sig i utanförskapet kan vara att vara arbetslös. Men det kan också vara att vara sjuk eller ha fått socialbidrag. Som en rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja visade i våras räcker det med att ha varit hemma i förkylning en enda dag för att hamna i regeringens "utanförskapsstatistik".

En konsekvens är, som Maja Aase skrev i en krönika i Kollegas septembernummer, att de som inte står utanför förvandlas till innefolket. Det är vi som är lyckade, det är vi som har jobben och hälsan.

Helt knasigt naturligtvis. Bland alla dem i utanförskap finns massor med människor som har fungerande och aktiva sociala liv. Bland oss andra finns många som inte är innanför. Bara utanför utanförskapet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.