Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Blir du dumpad av förhandlargubbsen?

Regeln om sist in-först ut är en gammal princip på svensk arbetsmarknad. Ger facken upp den kommer det att kännas som att bli dumpad av tjejen för många.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

En expert på arbetsrätt som jag talade med häromdagen trodde att arbetsgivarnas krav på ändrade turordningsregler - istället för anställningstid ska kompetens och skicklighet avgöra vem som får behålla jobbet - skulle innebära slutet för förhandlingarna om ett nytt huvudavtal.

Det tror inte jag. Så mycket har jag förstått att tankegångarna inte alls är främmande för facken. I utbyte skulle de få förbättrat omställningsstöd och en rehabiliteringsförsäkring.

Det är inte givet att det är fel väg att gå. Lättare för arbetsgivarna att göra sig av med anställda kompletterat med bra villkor och utbildningsmöjligheter för dem som blir uppsagda skulle kunna leda till större rörlighet på arbetsmarknaden.

Därtill ska man inte glömma att de tre förhandlargubbsen, PTK:s Lars-Bonny Ramstedt, LO:s Erland Olauson och Svenskt näringslivs Jan-Peter Duker, säkert är sugna på att få sätta sina namn under ett "historiskt" avtal innan de går i pension.

Men för medlemmarna, i synnerhet på LO-sidan, kan det bli ett hårt slag om deras företrädare ger upp en av de fackliga grundprinciperna. Ungefär som när tjejen lämnar en för en annan man. Avgrunden öppnar sig, allt man har trott på visar sig vara en lögn. Helt plötsligt är man så förbannat ensam.

I nederlaget döljs revanschlustan. När man möter henne på gatan är hon precis som vanligt. Och man hatar henne för det. Hon lider ju inte. Hon är lycklig. Helst av allt skulle man vilja ge henne en fet smäll.

Det gör man naturligtvis inte. I stället säger man hej och ler stelt. Och bestämmer sig att undvika henne för all framtid.

Risken finns att tjänstemän och arbetare gör samma sak. Det är världens lättaste sak att sluta betala medlemsavgiften.

Det blir en utmaning för facken att hantera.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.