Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Får inte Unionens anställda prata med journalister?

Det ska vara öppet och högt i tak i Unionen. Översatt till unionska betyder det ungefär: tig och lyd. Åtminstone tycks det vara så i delar av organisationen.
Johanna Rovira Publicerad
Johanna Rovira kommenterar

På annat sätt kan jag inte uppfatta att en ombudsman berättat för mig att han belagts med munkavle visavi medierna. Regionchefen är den som ska ha mediekontakten var det budskap ombudsmannen fått.

I Unionens mediepolicy står "På regional nivå avgör regionstyrelse och regionchef i samråd vem som företräder förbundet". Det kan tydligen tolkas som att all kontakt med media ska ske genom cheferna. Målet med mediepolicyn är att öka kunskapen om Unionen. Jag får det inte att gå ihop.

Jag vet däremot hur det är att jobba på en lokaltidning. Och jag vet också hur det är att i tre dagar ringa Unionens nitton regionchefer och bara få tag i sex. Och jag vet att om jag vore lokaltidningsreporter i dag och fick uppdraget att skriva om något fackligt, säg semesterlagen, så skulle jag ringa en duktig ombudsman för att få citat till min artikel. Om jag blev hänvisad till regionchefen kanske jag skulle göra ett försök. Jag vet med bestämdhet att finge jag inte tag i Unionenchefen skulle jag ringa SKTF. Eller Ledarna.  Eller till något annat fackförbund. Tji Unionen.

Unionens synlighet i medierna har halverats sedan februari. Jag vet inte om det har något samband.

Jag vet däremot att inte alla regionchefer gör tolkningen att det bara är de som får ha kontakt med media. De sex jag fick tag på hade, då jag ringde, inte sett policyn men svarade spontat att de inte såg något fel i att deras medarbetare talade med media, bara de briefade om det, antingen före eller efteråt.

- Det är ju personalen som är bäst insatt i verksamheten, jag är bara chef och jag litar fullständigt på mina medarbetare, svarade en av cheferna.

Jag är visserligen bara journalist, men jag tycker en sådan inställning är mer värdig ett förbund som säger sig vara öppet och ha högt i tak.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.