Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Bra omvårdnad viktigare än sänkt skatt

Svenska folket väljer hellre att gemensamt finansiera välfärden än att få sänkt skatt. Svaren i en undersökning av arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting måste tolkas som ett underkännande av den förda politiken.
Björn Öijer Publicerad

De första två stegen i regeringens jobbskatteavdrag innebär att samhället går miste om 50 miljarder i skatteintäkter, som skulle kunna användas till vård, skola och omsorg. I vårbudgeten nästa vecka föreslår finansminister Anders Borg (m) ytterligare skattesänkningar. Detta sker samtidigt som Sveriges kommuner och landsting, SKL, signalerar att kommunalskatten kan behöva höjas med tio kronor år 2030 från dagens cirka 30 kronor per hundralapp, om inte folk är redo att betala ur egen ficka.

- Vi står inför en situation där allt färre ska betala för allt fler och där förväntningar på välfärdstjänsterna ständigt ökar, säger Anette Åkesson, ordförande i SKL:s programberedning för välfärdens finansiering.

Till 2030 väntas vi bli 870 000 fler invånare. Av dem kommer bara 75 000 att vara i arbetsför ålder.

SKL:s färska undersökning visar att nio av tio föredrar ökad kvalitet inom äldreomsorg, skola och sjukvård framför sänkt skatt. Nästan lika många kan till och med tänka sig att betala högre skatt för att stärka kvaliteten i en sjukvård för alla. Åtta av tio kan tänka sig att betala mer i skatt för att höja kvaliteten i skolan för alla. Sju av tio har samma uppfattning när det gäller barnomsorgen.

I valet mellan fler anställda inom omsorgssektorn och högre barnbidrag respektive högre pension föredrar de flesta ökad personaltäthet.

Men det finns också en beredskap att ta sig förbi vårdköer genom att pröjsa av egna medel. 64 procent av de privatanställda kan tänka sig att betala en särskild försäkring för att snabbare få tillgång till sjukvård, och nästan åtta av tio i undersökningen är beredda att betala extra för bättre service i äldreomsorgen.

SKL:s enkät visar att det finns flera sätt att få folk i arbete än genom jobbskatteavdrag. En solidarisk finansiering av välfärden är också bättre än att vältra över bördan på alla dem som inte får något avdrag - de arbetslösa, långtidssjukskrivna och förtidspensionerade. 

  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.