Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Friska anställda företagens ansvar

Företagen har ett stort ansvar för att få ned sjukfrånvaron, visar en ny studie. Men frågan är hur man får företagen att göra något åt saken.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Att få ned sjukfrånvaron handlar inte om något hokus pokus, utan om ganska självklara saker.

Som till exempel att värdera ledaregenskaper som social kompetens, se medarbetarna som en resurs och skapa delaktighet.

I den studie som projektet Hälsa och framtid presenterat är långtidssjukfrånvaron bara en tredjedel så hög i de företag som jobbar på det här sättet som i jämförelseföretagen, även det stora väl fungerande företag men med en mer normal frånvaro.

Långtidssjukskrivningarna vållar stort lidande för individer och stora kostnader för samhället. Om det råder ingen tvekan. Men för företagen? Det är en i högsta grad relevant fråga. Företag drivs ju vanligtvis inte av en allmän välvilja, utan för att skapa vinst.

Att lönsamhet och sjukfrånvaro hänger samman är till exempel företagsledaren Carl Bennet, ordförande i Hälsa och framtid, övertygad om.

Och det kan ju tyckas självklart, att ju friskare och mer välmående de anställda är, desto bättre arbetar de och desto mer pengar tjänar företaget.

Men är det verkligen så självklart? Forskarna bakom den här studien lyckades i alla fall inte hitta sambandet.

Då ska man också tänka på att de företag som analyseras i studien alla är väl fungerande och jobbar långsiktigt. Hur ser det ut i företag som drivs på helt andra premisser? För visst kan det väl tänkas att det i vissa fall kan vara lönsamt för bolagen att helt enkelt köra slut på de anställda så fort som möjligt, för att sedan ta in nya friska krafter. Se hur det ser ut i mediebranschen till exempel, där villig arbetskraft står på kö för jobben.

Skulle sambandet mellan lönsamhet och sjukfrånvaro däremot gå att visa vore det guld värt för att få företagen att agera. Därför borde det vara en självklar utgångspunkt för kommande forskning.

Skulle det däremot visa sig att ett sådant samband inte existerar är det kanske ännu tydligare ekonomiska sanktioner som måste till från samhällets sida, exempelvis i form av höjda avgifter för företag med hög sjukfrånvaro.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.