Medan det i våras blev känt att andelen kvinnor har minskat för andra året i rad i de svenska börsbolagens styrelser har flera undersökningar visat att andelen kvinnor i både dessa och andra bolags ledningsgrupper har ökat.
En rapport från stiftelsen Allbright som släpptes i våras visade att antalet kvinnor i de svenska börsbolagens ledningsgrupper ökade från 14 till 17.8 procent under förra året.
En större undersökning som nu gjorts bland de drygt 7 300 bolag i landet som har minst 50 anställda visar att en knapp tredjedel av de som sitter i bolagens ledningsgrupper är kvinnor.
Om man räknar bort vd:n, som är en man på drygt 84 procent av arbetsplatserna, så ökar den kvinnliga representationen till nära 38 procent.
Störst jämlikhet råder i de återstående knappt 16 procent av bolagen, där vd:n är kvinna. Där är nära hälften, 47 procent, av ledningsgruppen kvinnor.
Flest kvinnliga vd:ar finns inom de kvinnodominerade branscherna vård, omsorg och utbildning och inom statligt, kommunala och landstingsägda företag samt inom organisationer. Minst antal kvinnliga vd:ar finns inom tillverkningsindustrin och byggsektorn, där bara 5 procent är det.
Också inom ledningsgrupperna råder en stor ojämlikhet vad gäller kön och den roll man har. Medan drygt 61 procent av de personalansvariga är kvinnor utgör de bara runt 16 procent av de ansvariga för it liksom för försäljning.
Mest jämlikt är det bland ekonomi- och marknadsansvariga där drygt 48 respektive 38 procent är kvinnor.
- Intressant är att när vi med hjälp av kreditupplysningsföretaget UC också gjort en jämförelse bland bolag som har en manlig eller kvinnlig vd så har det visat sig att de kvinnoledda bolagen inte bara har en jämnare könsfördelning i ledningsgrupperna utan också har en högre kreditvärdighet och ett bättre soliditetsmått. Vilket betyder att det är välskötta företag, säger Niklas Linder, vd på undersökningsföretaget DataDia, som står bakom undersökningen.
Den visar också att ju större bolagen är, desto sämre är kvinnorepresentationen i alla roller i ledningsgruppen, förutom vad gäller personal- och ekonomiansvariga.
Läs mer om undersökningen här