Efter att tidningen Arbetet publicerat delar av det avtalsförslag som Svenskt Näringsliv lämnat över till PTK, kände sig Niklas Hjert, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, tvungen att gå ut i ett öppet brev.
Enligt Arbetet innebär förslaget ytterst att det vid uppsägningar är arbetsgivaren som avgör både vilken kompetens som företaget behöver och vem som har den kompetensen. Anställningstiden får en mer underordnad betydelse.
Niklas Hjert påpekar i sitt brev att alla PTK-förbunden enhälligt ställt sig bakom beslutet att gå in i en förhandling om ett utvecklat avtal, och att det man kunnat läsa om turordningsreglerna handlar om arbetsgivarens önskemål. "Jag har aldrig varit med om att en förhandling slutat med att arbetsgivarens förslag blivit produkten av diskussionerna", skriver han.
Men helt tydligt finns det olika syn på vad förhandlingarna ska leda till inom PTK.
Camilla Frankelius, som är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, säger till Kollega att "vi tycker att vi har ett väl fungerande system i dag".
- Vi skulle ha mycket svårt att svälja det paket som arbetsgivarna lämnat. Det har vi varit tydliga med från början och det vet alla. Jag talar för hela Saco-P (privattjänstemännen inom Saco) när det gäller den saken.
Johannes Isaksson, är förhandlingschef på Journalistförbundet och representerar de små TCO-förbunden i förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
- Vi har alla olika synpunkter på olika delar. På någon punkt kanske man vill gå arbetsgivarna till mötes, på någon annan punkt inte. Konsekvenserna blir ju olika för olika förbund. För oss är det till exempel viktigt att omställningsstödet omfattar de visstidsanställda också.
Det är inte heller givet att det i slutänden blir något nytt avtal.
- Vi får tänka på att vi har en motpart med en helt annan världsbild än vi. Det är inget självändamål att få ett nytt avtal, inte om det inte är tillräckligt bra, säger Johannes Isaksson.