Som coach möter Johan Fogelberg ofta människor som vantrivs på jobbet och vill ha hjälp till en förändring.
- De flesta av oss är rädda för stora förändringar. Men det kan exempelvis vara så att även om den roll jag har på jobbet inte känns rätt så kan branschen ändå göra det. Och då kan jag göra förändringar i små steg så att jag når målet längre fram sedan, säger han.
- Det viktiga är ändå att göra något åt sin situation. För om jag vantrivs så är jag också oftast omotiverad, oengagerad och otillräcklig på jobbet. Man går dit och gör något som är okej, därför att det ändå är ett tryggt jobb och man har en fast lön, men det ger inte så mycket och därför ger man inte heller så mycket.
Vad kan man då göra för att komma vidare?
Johan Fogelberg tipsar om att den som funderar igenom nedstående tre frågor kan komma en bra bit på vägen.
- I vilket sammanhang trivs du?
Med sammanhang menas då exempelvis i vilken bransch du vill vara, vilka produkter eller tjänster som känns viktiga eller vilken sorts människor du behöver ha i din närhet för att må bra.
- Alla är vi olika som människor och tänker också olika. Och då kan det vara så att du vill vara i ett sammahang där du känner att företaget bidrar med något till samhället. Eller att det kanske inte är vad du gör som är det viktigaste utan att vetskapen om att du bidrar med något till ett särskilt område är det, säger Johan Fogelberg. - Vilka arbetsuppgifter tycker du om att göra varje dag?
- Fundera över vad du konkret vill göra varje dag. Vill du kanske sitta och läsa och dra slutsatser, stå på något slags golv och möta människor som strömmar förbi, författa någonting eller kanske lösa problem i möten med andra individer. Alltså vilken slags arbetsuppgifter gör att du mår bra och trivs varje dag? - Vilka förutsättningar har jag?
- Här handlar det i princip om vilket ansvar och befogenheter man har. Vill du exempelvis ta ett stort ansvar eller ser du hellre att någon annan tar det medan du själv tar en mindre del av ansvaret? Och vill du få ett mål och ha stor frihet att lösa problem så du hittar vägen till målet själv eller vill du hellre ha en detaljerad specifikation om hur du ska göra för att nå målet? Men man bör också fundera på vilka förutsättningar man har när det gäller vilken typ av ledarskap man har omkring sig och vad jag har för dialog med mina kollegor, säger Johan Fogelberg.
- Min upplevelse är att när de här tre bitarna börjar utkristalliseras så händer det också ofta att man kommer fram till att man faktiskt redan har rätt arbetsuppgifter men att vantrivseln beror på att man är i fel bransch.
Det kan exempelvis vara så att någon som sålt bilar i många år nu kommer fram till att den numera är mer intresserad av inredning och därför ska jobba som säljare inom den branschen i stället.
- Då har man hittat en förändringsområde som kan göra en värld av skillnad. Du är bra på det du gör, men ska alltså göra det i ett annat sammanhang där det finns en möjlighet att utvecklas och trivas bättre på jobbet utan att du behöver göra några stora förändringar, säger Johan Fogelberg.
Vad kan jag göra om jag ändå vill vara kvar på min arbetsplats men känner att min kompetens inte utnyttjas där?
- Då måste du våga prata med din chef om det, vilket tyvärr väldigt många inte vågar göra. Men då vet ju ingen av er heller vilka förväntningar ni kan ha på varandra. Så då måste det första steget ändå bli att verkligen tala med chefen och förklara hur du tycker och tänker och fråga om möjligheten att skruva på förutsättningarna så att du kan gå i den riktning du vill.
- Det är också viktigt att våga ta det här samtalet därför att chefen ser ju om du inte trivs och presterar och då är det mycket bättre att du berättar om du tycker att du har för lite eller för mycket ansvar eller om det är något annat som skaver. För då kan ni ju också lösa det.
Viktigt är dock att man innan samtalet med chefen verkligen har tänkt igenom vad man vill ha sagt och på vilket sätt man ska säga det och då också har argument för varför det du vill göra är till nytta för företaget.
- Sedan är det ju inte säkert att du får det precis som du vill ändå. Men det du ändå vinner på att våga ta tag i det här och stå upp för dig själv, berätta vad du vill och hur du tänker, är att du får ett bättre självförtroende och då ändå har tagit ett steg framåt. I stället för att bara gå omkring och vantrivas och må dåligt och känna dig feg som inte klarar av att göra något åt din situation, säger Johan Fogelberg som är Coach på Unionen.