Sedan 1994 har antalet anställda inom bemanningsbranschen tolvdubblats. I dag jobbar 60 000 människor i branschen. Olycksstatistiken har också skjutit i höjden.
I rapporten har Arbetsmiljöverket tittat på bemanningsföretag som jobbar i riskfyllda branscher som truck och lager, verkstad och vård. Däremot har man inte synat de kontorsanställdas situation.
- Vad det gäller bemanningsanställda som jobbar på kontor så har det tidigare kommit fram att de känner en större press än andra anställda, de känner sig ensammare och mer utsatta och har inte samma möjligheter. Det är psykosociala frågor som vi inte sett här, men som jag vet existerar, säger Fredrika Brickman, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.
För de kontorsanställda är arbetssjukdomar en större risk än arbetsolyckor.
- Sjukdomar är så mycket svårare för oss att visa på, de anmäls mer sällan. Det är ju oerhört mycket svårare att säga att en sjukdom beror på arbetet än att en olycka leder till en skada.
En del av slutsatserna i rapporten kan ändå mycket väl lika gärna tillämpas på kontorsanställda. Arbetsmiljöverket konstaterar att det behövs statistik som visar var bemanningsanställda främst drabbas av olyckor och sjukdomar för att de ska kunna rikta sina insatser rätt. Dessutom påpekar man att stöd från fack och skyddsombud är viktigt för att höja de bemanningsanställdas status. Ibland får inte den inhyrda personalen det stöd från skyddsombuden som de skulle behöva, skriver verket.
Arbetsmiljöverket tror också att man skulle kunna skapa incitament för de inhyrande företagen att vara noggrannare med arbetsmiljön för de bemanningsanställda, genom att lägga på dem större ekonomiskt ansvar för rehabiliteringskostnaderna.