Unionen - Anna Bergqvist, HR-chef
- Generellt sett har vi ingen formell och skriftlig policy om sidouppdrag i dag. Det är region- eller enhetschef som får bedöma i varje enskilt fall och är det så att man jobbar mycket vid sidan av sitt ordinarie arbete så måste du ha en överenskommelse om det, i synnerhet om du agerar arbetsgivare. Det är ju en risk som vi som arbetsgivare tar när medarbetare själva agerar arbetsgivare, men det har vi genom tiderna haft flera anställda som gjort.
- Vi har ett uppdrag från ledningsgruppen att ta fram en beteendekod för hur vi hanterar olika situationer där Unionen kan framstå i dålig dager. I denna beteendekod kan sidouppdrag komma att regleras, ett annat område kan vara hur medarbetare hanterar sina internetkonton där det tydligt framgår att de jobbar på Unionen. På till exempel Facebook framgår det ju tydligt var man jobbar i det fall man lagt in sin arbetsgivare i sin personbeskrivning.
- Medarbetarna har, precis som i alla företag, rätt att vara tjänstlediga för politiska uppdrag och det är något som vi förespråkar. Men vi har ingen skriftlig policy kring det heller.
Sveriges Ingenjörer - Susanne Isborn Gustavsson, personalchef
- Vi har inte skrivit någon lokal policy men däremot är det uttryckt i teknikavtalet som vi är bundna av. Där står det vad man har rätt till och vad man inte har rätt till, så jag skulle hänvisa medarbetare till det. Ännu en fördel med kollektivavtal. Vad jag vet har det bara inträffat en gång på mina tjugo år, att en medarbetare har informerat oss om sidouppdrag. I det fallet skrev vi helt enkelt ett avtal om att det inte fick vara konkurrensbisyssla och att det inte fick inkräkta arbetshindrande och så vidare. Men vi gjorde ingen stor sak av det.
- Vi litar på våra anställda, men om en person inte utför det han eller hon ska göra i sin befattning, eller brister i arbetsprestation, så är det närmsta chef som får reagera på det. Vi räknar med att de anställda går till sin chef eller till mig om det är någonting som de funderar över, men alla har ju möjlighet att läsa vad som står i kollektivavtalet och det är väldigt tydligt.
IF-Metall - Maria Bäckström, pressombudsman
- Eftersom det kan inverka på arbetet om en tjänsteman eller ombudsman tar på sig ett sidouppdrag så är det förbundsstyrelsen som beslutar om det. Anställda ska självfallet följa de värderingar som finns i våra stadgar och förutom det finns även andra dokument, till exempel kollektivavtalet mellan oss och Arbetarrörelsens förhandlingsorganisation (AFO). I förbundskontorets arbetsordning står bland annat att värderingarna som vägleder förbundets verksamhet är jämlikhet, solidaritet och frihet. Och att det i enlighet med dessa värderingar är en självklarhet att anställda aldrig uttrycker sig eller agerar diskriminerande.
- Beroende på vad det rör sig om kan det självfallet bli så att anställningen prövas eller att det blir omplacering till en annan verksamhet om en medarbetare bryter mot värderingar, men man får pröva varje enskilt fall. Att flyga med Ryanair kan ju vara "anti-fackligt" men knappast skäl för avsked i juridisk mening. Även om omdömet kan ifrågasättas.
Kommunal - Olle Ingemarsson, HR-chef
- Vi har en policy som innebär att anställda i Kommunal får ta extraarbete men med vissa begränsningar. Medarbetare måste inhämta tillstånd från oss och bisysslan får inte skada Kommunal eller vara så tidskrävande att det ordinarie arbetet hotas.