Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Män tar inte hand om barnen under älgjakten

Att pappor gärna tar ut sin föräldraledighet när det nu är dags för älgjakt är bara en myt. Det konstaterar Försäkringskassan sedan man gjort en särskilt granskning av statistiken i den rapport om föräldrapenningsuttagen för år 2011 som lämnats till regeringen.
Anita Täpp, Gabriella Westberg Publicerad
Älgjakt

Samtidigt slår man också hål på myten att männen gärna tar ut föräldrapenningen under OS, VM och EM.

Däremot visar granskningen att papporna i allt högre grad är hemma med sina barn på sommaren, då de använder föräldrapenningen för att dryga ut sommarsemestern.

Generellt visar Försäkringskassans rapport att skillnaden mellan mäns och kvinnors uttag av föräldrapenningen har minskat, men jämställt är det inte än. Enligt Försäkringskassans statistik för år 2011 tog mammorna ut 76,3 procent av det totala antalet utbetalda dagar, och männen bara 23,7 procent.

Det är första gången som Försäkringskassan har kunnat följa två årskullar med barn som passerat igenom hela föräldrapenningssystemet med reglerna om en andra reserverad pappamånad, som infördes år 2002. Siffrorna visar att den ökning av pappadagar som togs ut efter förändringen har hållit i sig. Papporna har totalt sett ökat sin föräldraledighet med 24 dagar. Mammorna har samtidigt minskat, men bara med två dagar.

Knivsta kommun står för det mest jämställda uttaget av föräldrapenning, där tar mammorna ut 67 procent och männen 33 procent av föräldrapenningsdagarna. Robertsfors och Ekerö kommun kommer på delad andra plats, med 70 procent mammadagar mot 30 procent pappadagar.

Minst jämställt är föräldrapenningsuttaget i Dorotea kommun, där mammorna står för 87 procent av föräldrapenningsdagarna och papporna av blott 13 procent.

Läs hela rapporten här.

Fakta

  • Under förra året tog männen ut 24,8 procent av alla föräldrapenningdagar som betalades ut.
  • Bland högutbildade föräldrar är det vanligare att man delar mer jämställt på föräldrapenningen än bland föräldrar med lägre utbildning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.